AlgemeenNieuws

Inkomen blijft achter bij productiestijging

De productie verhogen op een landbouwbedrijf betekent niet dat het inkomen van de boer in dezelfde mate toeneemt. De inkomsten van landbouwbedrijven blijven namelijk achter bij de productiestijging.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Grillig verloop

Tussen 1995 en 2014 heeft de Nederlandse landbouw een productiestijging laten zien van 22 procent. De inkomsten in de landbouw per arbeidsjaar (voltijdbaan) laten een grillig verloop zien. Vorig jaar was dit bijna 14 procent hoger dan in 1995. De landbouw doet het beduidend minder goed ten opzichte van de totale Nederlandse economie. De inkomsten per arbeidsjaar in de totale economie lag in 2014 namelijk 72 procent hoger dan in 1995.

Lagere afzetprijzen door toename aanbod

Volgens het CBS staat het boereninkomen onder druk als gevolg van lagere afzetprijzen van landbouwproducten door toename van het aanbod op de wereldmarkt. Ook heeft de agrarische sector te maken met hogere kosten, onder meer diervoeder en aardgas. Halverwege december komt het CBS en LEI Wageningen UR met voorlopige inkomenscijfers in de landbouw. Voor niemand is het een verrassing dat er geen positieve cijfers te melden zijn over de melkvee- en varkenshouderij.

Daling arbeidsvolume

Volgens CBS-cijfers daalde het aantal landbouwbedrijven in de periode 1995-2014 met 42 procent. In 1995 telde Nederland nog 113.000 agrarische bedrijven, in 2014 waren het er 65.000. Het arbeidsvolume (alle banen omgerekend naar voltijdbanen) daalde tegelijkertijd met 22 procent. Dat het productievolume toch steeg, komt volgens het statistiekbureau door nieuwe landbouwtechnologie en schaalvoordelen. Landbouwbedrijven zijn namelijk flink groter geworden. Een doorsnee bedrijf had in 2014 62 procent meer grond dan in 1995.

Aandeel landbouw in bbp daalt

Het aandeel landbouw in de totale Nederlandse economie daalt. In 1995 was de waarde van de Nederlandse agrarische productie €19 miljard. Het aandeel van de land- en tuinbouw in het bruto binnenlands product (bbp) was toen nog 2,8 procent. In 2014 is dat afgenomen tot 1,5 procent van het bbp, terwijl de waarde van de productie met 43 procent is toegenomen tot €27 miljard.

Beheer
WP Admin