AlgemeenNieuws

Hogan: verplichte herkomstlabelling blijft

De Europese Unie houdt vast aan verplichte herkomstlabelling. Dat heeft landbouwcommissaris Phil Hogan gezegd op vragen van Europarlementariër Ricardo Serrão Santos.

De Portugees maakte zich zorgen over de juridische houdbaarheid nu de WTO zich heeft uitgesproken tegen dergelijke wetgeving in de Verenigde Staten.

VS door buurlanden aangevallen

Op 18 mei besloot een panel van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) dat de Amerikaanse ‘country of origin labelling’ (Cool) voor vlees niet is toegestaan volgens EU-regels. Canada en Mexico hadden de verplichte herkomstlabels al eerder met succes aangevochten. Maar de VS veranderde de regels toen door voortaan voor elke stap in het proces te verplichten dat de herkomst wordt vermeld.

Duur en ingewikkeld

Canada en Mexico zetten de zaak tegen de VS daarom door en kregen ook een tweede keer gelijk: de Amerikaanse Cool-regels pakken uit als discriminatie. Veel Amerikaanse slachterijen importeerden van oudsher beesten uit Canada en Mexico om deze te slachten in de VS. Nu doen ze dat veel minder, omdat de beesten in de slachterij worden vermengd met in de VS gemeste dieren. Het uit elkaar halen van de verschillende aanvoerstromen is duur en logistiek ingewikkeld, aldus Amerikaanse vleesbedrijven.

EU regels anders

Volgens Hogan zit hier een verschil met de Europese regels. De WTO heeft volgens de Ier zich niet uitgesproken tegen herkomstlabelling an sich, maar tegen het feit dat in de VS de regels uitpakken als een handelsbelemmerende maatregel. Dat komt deels ook doordat het Amerikaanse systeem buitenproportioneel veel boekhouding vergt van zowel de vleesproducenten als veehouders.

Beheer
WP Admin