AlgemeenNieuws

‘Helft biogasondernemers stopt of draagt installatie over’

De helft van de biogasondernemers stopt er binnen enkele jaren mee, of draagt zijn installatie over aan een andere exploitant. Een deel van deze installaties zal gesloten worden en uiteindelijk gesloopt. Dat verwacht Hans van den Boom, sectormanager duurzame energie van Rabobank Nederland.

Oorzaak is het aflopen van de tienjarige subsidieperiode voor een groot deel van de installaties. Opnieuw aanmelden voor een nieuwe subsidieperiode kan, maar daarvoor zijn in veel gevallen grote investeringen nodig. Het gaat dan al gauw om enkele tonnen. Die drempel is voor ongeveer de helft van de huidige ondernemers te hoog, verwacht Van den Boom. Nederland telt nu ruim 100 agrarische biogasinstallaties.

Crisis is achter de rug

Het totaal opgesteld vermogen zal niet minder worden, verwacht de specialist van de grootste financier van duurzame energie in de agrarische sector in Nederland. De kleinere installaties vallen af, er komen minder maar grotere bij. De biogassector heeft de crisis van enkele jaren geleden wel achter de rug, aldus Van den Boom. Dat is vooral te danken aan de warmtebonus op de subsidie.

Kosten voor grondstoffen dalen iets

Een benchmark van biogasondernemers wijst uit dat met name grondstofkosten sterk kunnen variëren. Andere kosten, zoals die voor onderhoud, zijn redelijk stabiel. De kosten voor grondstoffen dalen dit jaar voor het eerst: van €9,2 naar 8,5 cent per kilowattuur.

De afgelopen jaren stegen deze kosten voortdurend door de concurrentie op de markt voor energierijke grondstoffen. Door de gestegen prijzen wordt nu amper meer mais vergist. Dat is te duur geworden voor de vergister.

‘Energieneutrale veehouderij goed mogelijk’

Voor de toekomst verwacht Van den Boom vooral veel van zonne-energie. “Dat wordt groter dan fossiel”, stelt hij. De eerste ondernemers zijn al bezig met zonneparken; hele percelen vol met panelen. Andere nog onderbenutte energiebronnen zijn volgens hem hergebruik van warmte en warmte- of koude-opslag. In combinatie met zonnepanelen maken die een energieneutrale veehouderij goed mogelijk, is zijn overtuiging.

Lees het interview met Hans van den Boom: ‘Zon wordt de grootste energiebron’.

Beheer
WP Admin