Home

Nieuws 2836 x bekeken 2 reacties

Efsa: glyfosaat niet kankerverwekkend

Parma - Het ligt niet voor de hand dat het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat kanker veroorzaakt, zegt de Europese voedselautoriteit Efsa. De Efsa maakte dat donderdag bekend in een nieuwe beoordeling van de onkruidbestrijder.

Kortgeleden zette het internationaal agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat op een lijst van stoffen die mogelijk wel kankerverwekkend zijn. Volgens de Europese regelgeving hoeft glyfosaat niet als (mogelijk) kankerverwekkend te worden geclassificeerd, zeggen de experts.

Nieuw onderzoek

De Efsa heeft samen met de Europese lidstaten een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van het gewasbeschermingsmiddel, waarbij gebruik gemaakt is van veel nieuw onderzoek en nieuwe data, aldus Jose Tarazone, leider van de afdeling gewasbeschermingsmiddelen van de Efsa.

Voor het eerst norm vastgesteld

De Efsa stelt dat het middel veilig is als de dagelijkse blootstelling voor mensen die ermee werken beperkt blijft tot maximaal 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht en maximaal 0,5 milligram per kilo lichaamsgewicht via voedingsmiddelen. Het is voor het eerst dat zo'n norm is vastgesteld.

Invloed op erfelijke factoren of kanker

De wetenschappers zeggen dat het niet voor de hand ligt dat het bestrijdingsmiddel invloed heeft op erfelijke factoren of kanker kan veroorzaken.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Mijn eerste reactie op dit bericht van de EFSA is: 'ongelooflijk !'

  Het is mij niet duidelijk hoe de EFSA tot haar conclusie is gekomen dat Roundup waarschijnlijk niet kankerverwekkend is.

  Ook vraag ik mij af waarom de EFSA niet ook andere ziekterisico's van Roundup vermeldt. Dit ondanks dat de resultaten van een peer-reviewed studie die de frequente dodelijke chronische nierziekte epidemie in Sri Lanka in verband brengt met het gebruik van glyfosaat. Zie: http://www.i-sis.org.uk/Sri_Lanka_partially_bans_glyphosate.php

  In mijn lezing van 12 februari 2015 ( http://bit.ly/1A8rXZj ) heb ik ook een ander peer-reviewed studie genoemd waaruit blijkt dat Roundup bij mensen een groot aantal ziekten en aandoeningen kan veroorzaken, waaronder obesitas, autisme, onvruchtbaarheid, kanker, Parkinson en Alzheimer.

  Ik ben dan ook benieuwd naar de reacties van onafhankelijke medische experts op de inhoud van het bericht vandaag van de EFSA.

 • abjongeneel

  Het is mij niet duidelijk, schrijft u heer Buizer, hoe de EFSA tot haar conclusie is gekomen?
  Kunt u niet lezen, het staat er toch duidelijk?
  Het is niet conform uw vooroordeel zult u bedoelen, maar daar kunnen ze bij de EFSA niets aan doen.
  Niet kankerverwekkend is overigens niet hetzelfde als niet schadelijk bij overmatig gebruik voor gezondheid of de fauna

Of registreer je om te kunnen reageren.