AlgemeenNieuws

Efsa: glyfosaat niet kankerverwekkend

Parma – Het ligt niet voor de hand dat het gewasbeschermingsmiddel glyfosaat kanker veroorzaakt, zegt de Europese voedselautoriteit Efsa. De Efsa maakte dat donderdag bekend in een nieuwe beoordeling van de onkruidbestrijder.

Kortgeleden zette het internationaal agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat op een lijst van stoffen die mogelijk wel kankerverwekkend zijn. Volgens de Europese regelgeving hoeft glyfosaat niet als (mogelijk) kankerverwekkend te worden geclassificeerd, zeggen de experts.

Nieuw onderzoek

De Efsa heeft samen met de Europese lidstaten een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van het gewasbeschermingsmiddel, waarbij gebruik gemaakt is van veel nieuw onderzoek en nieuwe data, aldus Jose Tarazone, leider van de afdeling gewasbeschermingsmiddelen van de Efsa.

Voor het eerst norm vastgesteld

De Efsa stelt dat het middel veilig is als de dagelijkse blootstelling voor mensen die ermee werken beperkt blijft tot maximaal 0,1 milligram per kilo lichaamsgewicht en maximaal 0,5 milligram per kilo lichaamsgewicht via voedingsmiddelen. Het is voor het eerst dat zo’n norm is vastgesteld.

Invloed op erfelijke factoren of kanker

De wetenschappers zeggen dat het niet voor de hand ligt dat het bestrijdingsmiddel invloed heeft op erfelijke factoren of kanker kan veroorzaken.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin