AlgemeenNieuws

Eerste Kamervraag aan Van Dam

Den Haag – De PvdA vindt het ongehoord dat in de gemeente Dinkelland (Overijssel) een stal voor 2.880 vleesvarkens kan worden gebouwd. De Kamerleden Henk Leenders en Tjeerd van Dekken stellen Kamervragen aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) over de plannen voor de stal.

Daarmee hebben de PvdA-Kamerleden de primeur van de eerste schriftelijke Kamervragen aan de dinsdag benoemde staatssecretaris.

Megastal

Leenders en Van Dekken refereren aan de commotie die in Weerselo is ontstaan, vanwege de voorgenomen bouw van een stal waar uiteindelijk ruim 8.000 vleesvarkens in kunnen worden gehouden.  Volgens de PvdA-Kamerleden is er volgens de definitie van Alterra dan sprake van een megastal.

Inpassing niet mogelijk

Het bedrijf komt weliswaar in een landbouwontwikkelingsgebied, maar toch vindt de verantwoordelijk wethouder dat de inpassing van het bedrijf eigenlijk niet mogelijk is.  Er is “sprake is van zodanige forse beperkingen in de sfeer van de milieuruimte, omgevingsruimte, volksgezondheid, verkeersbewegingen en ruimtelijke kwaliteit dat de fysieke mogelijkheden tot eventuele inpassing van intensieve veehouderij dermate marginaal zijn dat het gebied ongeschikt moet worden geacht voor nieuwvestiging van intensieve veehouderij”, aldus het gemeentebestuur.

De PvdA-fractie wil van Van Dam weten hoe de vestiging van het bedrijf nog kan worden tegengehouden.

Beheer
WP Admin