AlgemeenNieuws

Brabant komt met eigen mestbeleid

De provincie Noord-Brabant komt met een eigen mestbeleid. Uitgangspunten van het beleid zijn een circulaire economie, schone en veilige mestverwerking en geen groei meer van de veestapel in delen van de provincie.

De uitgangspunten zijn het resultaat van verkennende gesprekken met diverse partners. De provincie wil het beleid samen met partners opstellen, om voldoende draagvlak te creëren.

Misschien nieuw beleid in voorjaar

De provincie nodigt alle betrokken partijen uit bij te dragen aan de dialoog. “Dit zijn onder andere vertegenwoordigers van boeren, milieuorganisaties, burgercomités, gezondheidsinstanties, gemeenten, waterschappen, kennisinstellingen en Provinciale Staten”, aldus de provincie. In het voorjaar hoopt de provincie met nieuw beleid te kunnen komen. “Het is nog te vroeg om precies te zeggen hoe dit precies wordt vormgegeven in regelgeving”, aldus een woordvoerder van de provincie.

Langetermijnoplossing

“Het provinciebestuur neemt met dit initiatief de regie om te komen tot een langetermijnoplossing voor de mestproblematiek. We willen sturen op duurzame verwerking en verwaarding van mest. De belangrijkste onderwerpen daarbij zijn het sluiten van kringlopen op Noordwest-Europese schaal, schone en veilige mestverwerking en de omvang van de veestapel in delen van Noord-Brabant”, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling).

Stop op vergunningen mestverwerking

De provincie vindt dat er voor de korte termijn voldoende mestverwerking is in Noord-Brabant. De provincie geeft daarom geen medewerking meer aan nieuwe mestverwerkingsinitiatieven. “Dit is zo afgesproken in de Verordening ruimte 2014”, aldus de provincie.

Brabant verwacht dat de verhoging van de verplichte mestverwerking vanuit het Rijk voor 2016 waarschijnlijk beperkt is. “Bij een beperkte verhoging is er voor komend jaar al voldoende verwerkingscapaciteit waarvoor een vergunning is afgegeven.” Voor hoe lang de stop op vergunningen geldt is nog niet duidelijk. “In ieder geval voor de korte termijn. Het is nog niet duidelijk of het Rijk voor de lange termijn de mestverwerkingsplicht verder verhoogt”, zegt een woordvoerder.

Brabant komt met eigen mestbeleid


 

Concrete en lopende initiatieven, waaronder Sita en Mace, worden onder voorwaarden nog wel in behandeling genomen. De uitbreiding van de mestverwerking op het eigen boerenerf blijft overigens gewoon mogelijk.

Naast een nieuw mestbeleid, werkt de provincie aan een samenhangende visie voor energie, bodem en klimaat.

‘Niet verengen tot tellen van staarten’

ZLTO vindt het voorstel van de provincie om samen tot een nieuw beleid te komen een goed vertrekpunt. “Maar de inzet van de dialoog moet breed zijn en niet verengen tot tellen van ‘Brabantse staarten’. De veehouderij is voor de circulaire economie, energietransitie en maatregelen die nodig zijn om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, onmisbaar en heeft een maatschappelijk betekenisvolle rol. We zijn niet het probleem, maar hebben een oplossing”, reageert ZLTO voorzitter Hans Huijbers op het initiatief van de provincie.

‘Ondoordacht en onverstandig’

Het stoppen van het verlenen van mestverwerking door de provincie vindt ZLTO ondoordacht en onverstandig. “Daarmee wordt de discussie eng gemaakt tot het aantal dieren maal de verplichte mestverwerking. Je zet onbedoeld een slot op de deur voor ontwikkeling en innovatie in de sector”, aldus een woordvoerder van ZLTO. Een vrijbrief is voor de organisatie ook niet nodig. “Niet alles kan altijd overal. Je moet goed nadenken over wat een goede locatie voor mestverwerking is.”

Beheer
WP Admin