AlgemeenNieuws

VVD haalt Minas van stal

Den Haag – De VVD in de Tweede Kamer wil nagaan of elementen van het jaren geleden afgeschafte mineralenaangiftesysteem (Minas) kunnen terugkeren. Kamerlid Helma Lodders wil daarover in gesprek met deskundigen van het ministerie van Economische Zaken.

Tijdens de procedure-vergadering van de Commissie Economische Zaken van het parlement heeft Lodders gevraagd om een technische briefing daarover.

Monitoring mineralengebruik

Minas  was tot 2005 in gebruik als systeem voor de monitoring van het mineralengebruik (fosfaat, stikstof) in de veehouderij. Binnen Minas was sprake van acceptabele verliezen tussen de aan- en afvoer van mineralen. Omdat de Europese Commissie het systeem niet accepteerde is in 2006 overgestapt op gebruiksnormen voor dierlijke mest, zoals die worden gehanteerd in de Nitraatrichtlijn.

Elementen opnieuw inzetten

Lodders zegt dat Minas weliswaar is afgekeurd, maar dat er wel elementen in zaten die mogelijk opnieuw kunnen worden ingezet. Aanleiding voor haar verzoek zijn opmerkingen tijdens de hoorzitting over de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij.  Ook daar werd geopperd dat een systeem als Minas zou kunnen bijdragen aan een werkbare oplossing.

Gesprek over meetmethodiek

Lodders wil verder een gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu over de meetmethodieken en de modellen die ten grondslag liggen aan het beleid. Voor beide voorstellen kreeg ze steun van onder andere CDA, PvdA en SP.

Beheer
WP Admin