AlgemeenNieuws

Slimme neuzen blijven geurhinder platteland meten

Den Haag – Er is vooralsnog geen ander instrument dan geoefende menselijke neuzen om de mate van geurhinder op het platteland te meten. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) donderdag gezegd in overleg met de Tweede kamer.

CDA’er Jaco Geurts zette vraagtekens bij de objectiviteit van de gebruikte methode om de mate van geurhinder te bepalen. Geurhinder wordt bepaald door een panel van geoefende mensen, dat een oordeel geeft over een luchtmonster. Zij geven een score voor de mate van geur. De score van een groep mensen wordt omgezet in een waarde voor de mate van geurhinder.

Internationaal geaccepteerde methode

Staatssecretaris Mansveld zegt dat dat een internationaal gevalideerde wetenschappelijk beoordeelde methode is, die aan alle eisen voldoet. Desalniettemin staat ze open voor alternatieven, die mogelijk in ontwikkeling zijn. Jaco Geurts  attendeerde de staatssecretaris op onderzoek in Vlaanderen om andere – in de ogen van Geurts meer objectieve – methoden te ontwikkelen om geurhinder te meten. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo) in Merelbeke is bezig met zo’n onderzoek. Mansveld is niet van plan haar beleid om geurhinder te beperken te laten afhangen van de uitkomsten van dat onderzoek.

Geurhinder is schadelijk

Parlementslid Johan Houwers (onafhankelijk liberaal) vindt dat bij de beoordeling van geurhinder ook mensen uit de omgeving betrokken moeten worden, juist vanwege het feit dat geurhinder niet objectief bepaald kan worden. Eric Smaling (SP) zegt dat geurhinder schadelijk is voor de gezondheid en dat er alles aan moet worden gedaan om de balans tussen de veehouderij en bewoners van het platteland weer te herstellen.

Van sjoemelsoftware is hier geen sprake

Tijdens het overleg werd duidelijk dat de sjoemelsoftware die in de autoindustrie is aangetroffen, geen invloed heeft op de onderbouwing van het stikstofbeleid in het programma aanpak stikstof (PAS). In het PAS gaat het beleid uit van de werkelijke emissie van stikstof en niet van de resultaten van laboratoriumtests van de auto’s. Het PAS is bedoeld om de stikstofneerslag in Natura2000-gebieden te beperken.

Beheer
WP Admin