AlgemeenNieuws

Nederlanders aten in 2014 minder vlees

Amsterdam – Nederlanders aten in 2014 minder vlees. Zo blijkt uit een onderzoek van LEI Wageningen UR, in opdracht van Wakker Dier.

LEI berekende het vleesverbruik per hoofd van de bevolking over de jaren 2005 tot en met 2014. Hieruit blijkt dat het sinds 2010 met bijna 1 kilo per jaar daalt. Zo kwam het verbruik in 2014 uit op 76,3 kilo per persoon.

Tussen 2005 en 2014 zijn Nederlanders minder vlees gaan eten: het verbruik daalde van ruim 80 kilo in 2005 naar 76 kilo in 2014 per hoofd van de bevolking. Dat is een afname van zo’n 5 procent.

Daling varkens- en rundvlees

De daling is echter niet gelijk over de periode 2005-2014 verspreid: tussen 2005 en 2011 schommelt het vleesverbruik rond de 80 kilo per hoofd en begint in de jaren daarna af te nemen. Verder doet de daling zich alleen bij varkensvlees en rundvlees voor. De consumptie van pluimveevlees – dat gemakkelijk te bereiden is – gaat daarentegen omhoog, terwijl de consumptie van kalfs-, schapen- en geitenvlees weinig verandering vertoont tussen 2005 en 2014.

[([002_rb-image-2696619.jpeg]:inzetgroot)]

Bron: LEI

Verkleinen van porties vlees

De daling van de vleesconsumptie kan enerzijds te maken hebben met het weglaten van vlees uit de maaltijd of het verkleinen van de porties vlees. Uit een onderzoek blijkt dat het percentage Nederlanders dat minimaal één dag in de week vleesloos eet tussen 2009 en 2012 is toegenomen van 70 naar 77%.  ‘Vleesminderen’ lijkt daarmee ingeburgerd te zijn in Nederland. Vlees wordt wel door zo’n 63 procent van de Nederlanders gezien als een hoogst noodzakelijke maaltijdcomponent.

Beheer
WP Admin