AlgemeenNieuws

Mestprijs bereikt hoogste niveau

Doetinchem – De ophaalbijdragen voor varkens- en rundveehouders hebben het hoogste niveau bereikt. Niet eerder dit jaar was de mestafzet voor veehouders zo duur. Voor eerst zijn de mestprijzen in regio Zuid het laagst in vergelijking met regio Noord, Midden en Zuid.

Niet eerder was de mest dit jaar zo duur. Dat geldt voor alle mesttypen. Per kuub betalen varkenshouders gemiddeld €23 per kuub. Dat is €5 meer dan vorig najaar.

Ook de prijzen voor rundveedrijfmest hebben een hoogtepunt bereikt: gemiddeld €18 per kuub, ten minste €7 meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Veel mestverwerking en export in Zuiden

Was de mest traditioneel het duurst in de regio Zuid, de ophaalbijdragen in de regio’s Midden en Oost liggen nu hoger. De druk op de mestmarkt in het Zuiden van het land was altijd hoger door de grote veedichtheid in vergelijking met andere regio’s. In het Zuiden vindt relatief veel mestverwerking en export naar België en Noord-Frankrijk plaats, waardoor de druk op de reguliere mestmarkt niet is toegenomen.

De prijzen in de regio Zuid zijn daarom redelijk stabiel gebleven ten opzichte van voorgaande jaren. Varkenshouders in het Zuiden betalen circa €21,50 per kuub.


De prijzen voor varkensmest in Midden-Nederland liggen zo’n €5 hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Een varkenshouder in de regio midden betaalt €25 per kuub. Rundveehouders zijn €18 tot €20 per kuub kwijt. Dat is ten minste €7 per kuub meer dan vorig jaar.

Een distributeur in deze regio laat weten dat er wel aanbod is van mest, maar akkerbouwers met mestopslagruimte niet happig zijn om mest te ontvangen omdat de mestopslagvergoeding te laag is naar hun zin.

Opmerkelijke stijging stromestprijzen

Jan Scherf van Mestverwerking Friesland meldt dat runderdrijfmest €15 per kuub kost (€3 in 2014), varkensdrijfmest €22 per kuub (€11 per kuub in 2014), dikke fractie €40 per ton (€25 per ton in 2014) en stromest €16,50 per ton (€4,50 per ton in 2014). Scherf noemt de stijging van de stromestprijzen opmerkelijk. “Runderdrijfmest verdringt alle mesttypen op de markt. Stromest werd doorgaans afgezet bij de bollenboeren. Ook zij kiezen nu voor runderdrijfmest en laten de stromest links liggen.”

Hoge ophaalbijdrage mest

Volgens Scherf voeren de veehouders geen mest meer af omdat ze geen geld hebben om de hoge ophaalbijdragen te betalen. Scherf: “Veel mest blijft in voorraad bij de boeren. Dat zal in het voorjaar los komen. Ik verwacht dan een gekkenhuis want ontzettend veel mest zal dan in een korte tijd moeten worden uitgereden. De prijzen zullen dan nog verder oplopen.”

Andere distributeurs beamen deze verwachting niet. Zij verwachten dat er vanwege de huidige melkprijs niet meer runderdrijfmest op de markt zal komen en de hoeveelheid varkensmest mogelijk zelfs minder kan zijn omdat het aantal varkens drastisch zou kunnen afnemen.

Runderdrijfmest verdringt andere mest

Sinds december 2014 zitten de ophaalbijdragen in de lift als gevolg van de toenemende druk op de mestmarkt. Door de toename van het aantal koeien steeg de hoeveelheid runderdrijfmest en verdrong andere mesttypen zoals varkensmest, tegelijk nam de plaatsingsruimte bij akkerbouwers af door aangescherpte regelgeving.

Beheer
WP Admin