AlgemeenNieuws

Mesthandel: eerst betalen dan ophalen

Doetinchem – Mestintermediairs scherpen de betalingsvoorwaarden aan voor het ophalen van mest bij veehouders. Dat blijkt uit navraag bij brancheorganisatie Cumela en uit een belronde langs intermediairs.

Mestintermediairs laten weten de betalingsvoorwaarden voor veehouders in rap tempo aan te scherpen. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt vanwege de penibele financiële situatie van veehouders. De mesthandelaren willen voorkomen dat veehouders mestnota’s niet op tijd betalen. Cumela, brancheorganisatie voor loonwerkers en mestdistributeurs, bevestigt dit. Voor varkenshouders zijn de intermediairs doorgaans strenger dan voor melkveehouders.

Rekeningen blijven langer openstaan

Mesttransporteurs zeggen dat mestrekeningen langer dan voorheen blijven openstaan, betalingen via automatische incasso niet standaard meer kunnen worden geïnd of nota’s helemaal niet worden betaald. Diverse intermediairs in met name de regio’s Zuid en Oost laten weten recent te maken te hebben gehad met bedrijfsbeëindigingen (voornamelijk zeugenhouders) in hun klantenkring. De openstaande rekeningen werden niet meer betaald.

Mest ophalen na beoordelen klant

De mesthandelaren zeggen de slechte financiële situatie in de veehouderij te voelen. Zij zien de post debiteuren oplopen waardoor de financiële druk op hun eigen bedrijf toeneemt. Zij halen mest pas op nadat ze de klant en zijn betalingsgeschiedenis hebben beoordeeld. Veehouders die in het verleden ook al makkelijk rekeningen lieten liggen, krijgen te maken met strengere betalingsvoorwaarden dan klanten die altijd op tijd hun nota’s voldoen.

De intermediairs laten weten verschillende regimes te handhaven. Uit de rondvraag blijkt dat veelvuldig mesthandelaren eisen van veehouders vooraf de bestelde mestvrachten te betalen. Anderen stellen een limiet aan de achtergestelde betaling: de eerste drie vrachten niet betalen betekent dat er niet meer mest wordt opgehaald.

Varkenshouders willen van mest af

Veel varkenshouders hebben meer mest in voorraad dan hen lief is. Uit de belronde blijft ook dat mesthandelaren vrijwel dagelijks worden gebeld door varkenshouders die van hun mest af willen. De ophaalprijzen die veehouders betalen om van hun mest af te komen zijn dit jaar ongekend hoog. De gemiddelde ophaalprijs voor varkensmest is €22 per kuub. Dat is €4 meer dan vorig jaar rond deze tijd.

De situatie is het meest zorgelijk voor varkenshouders in concentratiegebied Oost. In dit gebied is relatief veel aanbod van rundveemest, liggen veehouderijen het verst af van de traditionele akkerbouwgebieden en is mestverwerkingscapaciteit nog mondjesmaat beschikbaar.

Rekening loonwerker blijft liggen

Eerder deze week meldde Boerderij dat loonwerkers de malaise in de melkveehouderij voelen omdat koeienboeren langer wachten met betalen van rekeningen. Openstaande rekeningen bij loonwerkers moeten eerst worden voldaan voordat loonwerkers het land op gaan om mais te hakselen. Accountantskantoren Accon AVM en Countus bevestigden dat de debiteurenstand van loonwerkers toeneemt.

Beheer
WP Admin