AlgemeenNieuws

Internationale reacties kankerverwekkend rood vlees

”Er is geen enkele reden voor de consument om nu in paniek te raken over vlees. Als je er te veel van eet, zou je kanker kunnen krijgen, maar dat wisten we al. Je kunt gerust vlees en vleesproducten eten, maar zoals met alles moet je dat wel redelijk houden.”

Dat is de reactie van de Franse minister van landbouw Stéphane le Foll op het rapport van de World Health Organisation (WHO).

Le Foll voelt wel voor aanbevelingen over de hoeveelheid vlees die een mens zonder risico kan eten, maar is tegen verplichte vermelding op de verpakking. Ook de Franse bond van varkenshouders vindt dat de uitspraken van de WHO niet te veel invloed zouden moeten hebben op het vleesgebruik en op wat de consument van vlees denkt.

De bond vindt wel dat het rapport op een ongelukkig moment naar buiten komt. “Net nu de veehouderij in ons land maar ook elders in Europa in een diepe crisis verkeert, komt de WHO met zo’n negatieve uitspraak die het vertrouwen bij de consument danig kan ondermijnen,” aldus voorzitter Paul Affray van de Fédération Nationale Porcine.

Voedingswaarde vlees onder vergrootglas

In Groot-Brittannie wijst het Schotse vleesschap QMS er vooral op dat de WHO niet alleen wijst op het risico op kanker, maar nadrukkelijk ook de voedingswaarde van vlees onder de aandacht brengt. Voorzitter Jim McLaren: ”We moeten ook de achtergrond van dit rapport niet vergeten. De bevindingen van IARC zijn niet gebaseerd op enig nieuw bewijs uit enig nieuw onderzoek. Ze zeggen dat het eten van 50 gram vleesproducten het risico enigszins vergroot. Britten eten gemiddeld net 17 gram per dag, dus ze zouden drie keer zo veel moeten eten om het risico te vergroten.” Maureen Strong, manager voeding bij het koepelschap AHDB, voegt toe: ”Rood vlees speelt een belangrijke rol in een evenwichtig dieet en levert veel onmisbare voedingsstoffen. Er is geen enkel bewijs dat je geen kanker krijgt als je geen rood vlees zou eten.”

Andere reacties

Deskundigen van het International Agency for Research on Cancer (IARC) bekeken de uitkomsten van achthonderd epidemiologische onderzoeken uit de hele wereld en vonden ‘voldoende bewijs’ voor een verband tussen het eten van vleeswaren en kanker.

  • Matty Weijenberg, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan de Universiteit Maastricht deed, als enige uit Nederland, mee aan het onderzoek naar de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees. De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat vlees dat bewerkt is, voor een langere houdbaarheid of een sterkere smaak, kankerverwekkend is. “Maar het verband tussen roken en kanker is vele malen sterker. Het zegt alleen iets over de kracht van het bewijs.”
  • Ellen Kampman, hoogleraar voeding en kanker bij de Wageningen Universiteit, stelt in de Volkskrant dat de indeling in categorie 1 voor bewerkt vlees duidt op ‘een stevig bewijs voor het risico op kanker’.
  • Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit zegt in de Volkskrant te hopen dat dit onderzoek aanleiding is voor de vleesindustrie om te kijken naar nieuwe, minder schadelijke manieren om vlees te bewerken.
  • Martijn Katan, emeritis hoogleraar Voedingsleer Vrije Universiteit Amsterdam, rekende na hoeveel vlees wij eten en publiceerde het op Facebook: “Wij eten 41 gram bewerkt vlees per dag. Nog altijd het dubbele van de 20 gram die de industrie claimt. Dat mag wel wat minder.”
  • Stephan Peters, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), op Twitter: “bewerkt vlees kankerverwekkend? Kom op mensen, het IARC is er gewoon genuanceerd over.”
Beheer
WP Admin