Handelsmissie: Nederlandse paprika's naar China AlgemeenNieuws

Handelsmissie: Nederlandse paprika’s naar China

Den Haag – Nederlandse paprika’s liggen vanaf 2016 in alle vormen en kleuren in de Chinese supermarkt. Maandag tekende staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) een overeenkomst hiertoe met de Chinese overheid.

Het lijkt slechts de eerste oogst van één van de grootste handelsmissies die ooit vanuit Nederland naar het buitenland toog.

Miljoenenexport

De marktwaarde van de handelsdeal kan binnen 5 jaar oplopen tot €15 miljoen. Nederland is een van de eerste landen die paprika’s gaat leveren, aldus Dijksma. China zelf is de grootste producent van paprika’s wereldwijd. “Maar de vraag naar hoogwaardige en veilige producten stijgt en dan kijkt ook China naar Nederland met z’n innovatieve en duurzame kassen.”

Kalfsvlees en rundersperma

Markttoegang voor paprika’s is één van de onderwerpen die Dijksma aankaart. Nederland onderhandelt ook nog met China onder andere over markttoegang voor kalfsvlees, vetten, varkensmagen, visserijproducten, runder- en varkenssperma. In oktober 2014 opende China al haar grens voor de Nederlandse peer. In 2015 zal een miljoen kilo naar China gaan.

China compenseert Rusland

Chinese marktopening is van groot belang niet alleen omdat China met zijn 1,4 miljard mensen een massieve markt is. Meer Chinese importen van Nederlandse producten kan deels de Russische boycot compenseren. De Nederlandse handelsmissie telt zo’n 200 deelnemers waaronder vele tientallen bedrijven uit de agribusiness, waaronder bijna alle grote coöperaties. Ze zijn op zoek naar contacten en handelspartners.

Nederlandse kennis

Maandag sloten de belangrijke wetenschappelijke koepelorganen van Nederland en China een samenwerkingsovereenkomst die onderzoek een nieuwe impuls moet geven. Om het belang te onderstrepen werd de overeenkomst in de Grote Hal in Beijing ondertekend in het bijzijn van koning Willem-Alexander en president Xi Jinping.

Strategische partner

Nu al komen jaarlijks duizenden Chinezen in Nederland studeren en onderzoek doen; waarbij Wageningen Universiteit één van de belangrijkste ontvangende instellingen is. China heeft een enorme bevolking maar beperkt landbouwpotentieel, en ziet daarom in Nederland, specialist op de vierkante meter, een belangrijke strategische partner.

Lees de blogs van Bert Urlings (Vion) die hij tijdens de handelsmissie in China schrijft

Beheer
WP Admin