Home

Nieuws 15624 x bekeken 20 reactieslaatste update:27 okt 2015

Grimmige sfeer op informatieavond stal Koolen

De informatieavond voor omwonenden van de geplande 'megastal' van internetmiljonair Kees Koolen donderdagavond in Vierakker verliep in grimmige sfeer. Koolen had van de gemeente Bronckhorst de opdracht gekregen om met de omwonenden om tafel te gaan.

Gemeente Bronckhorst heeft Kees Koolen opdracht gegeven met de omwonenden om tafel te gaan en zijn plannen voor een 'megastal' toe te lichten. Tot die bijeenkomst hield de gemeente fase 2 van de plannen, een verbouwing van het perceel aan de Polweg 6 in Wichmond tot 400 runderen, aan.

Bij de bijeenkomst afgelopen donderdag was Koolen zelf niet aanwezig, wel zijn adviseur M. Schiphorst en A. van den Belt als voorzitter van de avond.

Omwonenden binnen straal van 1 kilometer

Verder waren er zo'n tachtig mensen, die bij binnenkomst op een kaart van het kadaster met een meetlint moesten kunnen aantonen niet verder dan een kilometer van het toekomstige bedrijf af wonen. Verder was per politieke partij een raadslid aanwezig.

De adviseurs van Koolen gaven tot ongenoegen van de omwonenden aan niet te weten waar Koolen was.
Schiphorst toonde een PowerPoint-presentatie van de plannen, waar volgens de omwonenden 'niks nieuws' in stond. Hij werd tijdens de presentatie steeds onderbroken.

Klachten over communicatie

In de pauze werd door de omwonenden geklaagd over de communicatie. Iemand legt uit: "Zoals het dreigen met een stal voor 10.000 varkens als de plannen in de huidige vorm niet door kunnen gaan. Als Koolen zijn zin niet krijgt, volgt er een dreiging."

Futuristisch uiterlijk stal


Het futuristische uiterlijk van de geplande stal viel ook niet in goede aarde, het past volgens de omwonenden niet in het zogenoemde coulissenlandschap. Ook is de buurt ontevreden over het in hun ogen ontbreken van plannen voor verkeersveiligheid. Toen volgens de buurt door de adviseurs van Koolen werd aangegeven dat er wat hem betreft 'niks van de plannen van tafel' was, dus ook die 10.000 varkens niet, werd de sfeer nog slechter.

Stemmen


Op het voorstel van de omwonenden om via handopsteking te stemmen wie voor de plannen is, gaven de adviseurs van Koolen aan dit niet te willen omdat de omwonenden die wél voor de plannen waren volgens hen niet aanwezig waren.

Tijdens de avond bleek dat Schiphorst en Koolen een juridische procedure zijn gestart waarin ze de oorspronkelijke plannen intrekken en bij de gemeente een wijzigingsverzoek hebben ingediend.

Toen Schiphorst dat vertelde, raakte de zaal op kookpunt en vertrokken de omwonenden.

Ontevreden over procedure

Bij de gemeente Bronckhorst ligt nog een brief met honderd handtekeningen van omwonenden. Zij willen een gesprek met de gemeente, B&W en de raadslieden. De omwonenden zijn ontevreden over hoe de procedure verloopt en vinden dat de gemeente zich in het proces te veel afzijdig houdt. De gemeente geeft aan dat de omwonenden welkom zijn en dat ze graag met hen in gesprek gaan.

Hoe nu verder?

De gemeente heeft de berichtgeving over de bijeenkomst gelezen en wacht op bericht van de initiatiefnemer, Dutch Dairy Genetics bv, over hoe er nu verder gegaan wordt. "Wij zijn in afwachting hoe men het nu allemaal verder gaan oppakken. Koolen of zijn zaakwaarnemer hebben zich nog niet weer gemeld", aldus de woordvoerder.


De zaakwaarnemers van Koolen waren niet bereikbaar voor commentaar.

Laatste reacties

 • info36

  Heldhaftig hoor, een ander je vuile zaakjes laten opknappen.

 • jan1

  In de stentor en op de website van het plaatselijke blad " Contact is afgelopen week een artikel gepubliceerd van "Natuurmonumenten:" met tekeningen over de plannen. Deze tekening was door Natuurmonumenten zelf getekend. Waarom ze dan niet de werkelijke tekeningen van de site van de provincie af halen snap ik niet.
  Er stonden op de website ( Facebook ) van het Contact
  ( http://www.contact.nl/regio/bronckhorstnoord/109937/tekening-van-megastallencomplex-schokt- ) gisteren vele en alleen maar positieve reactie's . Deze zijn gisteravond van de site verwijdert.
  In de directe omgeving van dit project ligt een motorcrossbaan van de plaatselijke auto en motorclub. De crosbaan die ongeveer 40 jaar in gebruik is geweest zit nu ongeveer een 2 jaar dicht door voortslepende procedure's van de buurt. Het is hoofdzakelijk "Import" in de buurt die er problemen mee hebben. Zo ook met de komst van de megastal.
  De negatieve reactie's van een enkele burger buur die er zicht op hebben kan ik het mij best indenken. Zo zullen er ook boeren zijn die niet positief over het hele gebeuren zijn, maar er zijn ook boeren in de buurt die zeggen van "Laat maar komen".
  Wat mij het meeste stoort is dat van de reactie's die tot nu toe gepubliceerd zijn, ik er geen 1 van ken.

 • Cookie

  Weer zo'n internet pipo die zonodig moet laten zien dat hij teveel geld heeft! Laat hem ergens in de Oekraïne zo'n bedrijf bouwen.

 • jan1

  @Cookie
  Dit bedrijf is er voor om fokmateriaal te fokken voor zijn bedrijf met 100.000 melkkoeien in Brazilie.
  Investering totaal 500 miljoen euro

 • haj146

  Dit kun je als burger verwachten als je op t platteland woont. staat het je niet aan ga dan mooi in de stad wonen! Maar goed, investeerders in de agrarische zitten wij als sector totaal NIET op te wachten.

 • Bertens

  Voor mij onbegrijpelijk. Hier gaat de BV Nederland aan kapot.
  Procedure op procedure. Er wordt werkgelegenheid geschapen, het zou mede Nederland op de kaart kunnen zetten als rundvee vriendelijk, de stallen zullen zeker aan alle hoge eisen voldoen wat betreft dierwelzijn. Zo'n bedrijf kan de concurrente aan met buitenlandse bedrijven wat kostprijs betreft. De kleine bedrijven zullen die concurrentie wellicht niet aan kunnen en zullen op den duur verdwijnen. Op het einde van de rit, grote bedrijven weren en klein bedrijven houden vanzelf op. Weg rundveehouderij uit Nederland. Weg uitvoer van melkproducten en wat er mee samenhangt, weg melkverwerkende industrie. Als met al heel veel banenverlies. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar ik wil het hierbij laten.

 • lavrijsenfrutas

  Wonen er echt 80 mensen binnen een straal van 1 Km?

 • bellmonde

  Zegt genoeg dat een persoon die te veel geld heeft zo'n mega-project op wil zetten. Met teveel geld boeren !
  De eerste personen die bezwaar tegen een niet rationeel plan zouden moeten indienen zijn Nederlandse boeren zelf !
  Bedank de burgers dan maar zou ik zeggen.

  Noem me 1 reden waarom er zo'n groot bedrijf zou moeten komen ! Wordt de melk er goedkoper van in de supermarkt ? Komt er meer werkgelegenheid van i.p.v. een aantal kleinere bedrijven. Wordt de algemene boerenmelkprijs er beter van ?
  Er is geen enkel punt om voor zo'n bedrijf te pleiten. Van geen enkele kant. Er is alleen een onterechte ego-droom.. Van groot, groter, grootst.

 • Peltjes

  Zo is het nbellmonde. En vergeet niet al die fosfaatrechten die hij nog moet kopen.

 • Zuperboer

  #bellmonde; 1 reden is dat we in een democratie leven en een grondwet hanteren. Verder heeft ieder op basis hiervan zijn rechten. We hebben een vergunningenstelsel en een stelsel met banken die een bankvergunning hebben. Als deze mijnheer Koolen een stal wil bouwen, hiervoor de vergunningen heeft en de bouwers/toeleveranciers betaalt dan vind ik het een enge gedachte dat men als een soort volksgericht deze man weert. Deze man is overigens ook nog eens een direkt produkt van deze Internettijd, gezien de manier waarop hij zijn geld heeft vergaard. Ik ben zelf melkveehouder in de direkte omgeving en vind dat hij volledig in zijn recht staat als hij binnen de wettelijke kaders handelt. We leven in een tijd waarin we sterk moeten gaan letten op ons gedrag. 1930 en 2015 vertonen veel parallellen.

 • Peltjes

  Zuperboer: Dus het recht van de sterkste (lees meeste geld)
  Ik versta wat anders onder democratie.

 • aakuper

  Ja als die beesten toch naar Brazilië bouw je zo'n toko toch in Oost-Groningen ofzo met grondprijzen van 42k en niet in zo'n pittoresk hobbyboeren gebied.

 • sprinkler

  Koolen heeft maar één belang en dat is zijn gelijk krijgen, hoe en op welke manier interesseert hem niets. Een rationele ondernemer zou op deze schaalgrootte de ruimte in het buitenland zoeken, niet in drukbevolkt Nederland. Ondertussen berokkend hij de veehouderij in Nederland veel schade: Provincies en Gemeenten zullen de regelgeving nog veel strakker gaat aantrekken onder druk van juist de burger. Hierdoor wordt het voor een regulier bedrijf ook weer moeizamer vergunningen vergaren. Maar dit zal Koolen een worst wezen.

 • info36

  Dat er nog boeren zijn die het voor zo'n grootkapitalist opnemen is voor mij onbegrijpelijk.
  Hij heeft met jullie niets op!
  Denkt alleen aan zichzelf en vergroten van zijn macht door alle middelen aan te wenden inclusief van Bakel inschakelen.

 • jan1

  Het bedrijf in Nederland zal een fokbedrijf worden om embryo's te produceren voor zijn bedrijf in Brazilie. Dit om betere genetica daar naar toe te brengen.
  Dit brengt dus ook wel weer werkgelegenheid met zich mee voor de regio. Zelf woont hij in de directe omgeving van zijn geplande bedrijf.

 • geen boer

  ik heb niks tegen dhr. Koolen en heb geen enkel direct belang, maar iets klopt er niet in dit verhaal. Op een hele dure plek met veel gezeur een 'fokbedrijf' exploiteren ten bate van een productiebedrijf 20.000 km verderop? Welke embryo's kunnen hier gefokt worden wat in Brazilië niet gaat? Alle componenten daarvoor zijn ter plekke ook voorhanden, en je hebt geen risico dat wanneer om wat voor reden de grens (tussen Brazilië en EU) dichtgaat of de veterinaire voorwaarden veranderen, je je productiebedrijf helemaal niet meer bereiken kunt en hier met genetica zit waar niemand op zit te wachten en dus waardeloos is.
  Commercieel is dat gewoon een hele slechte afweging en aangezien dhr Koolen niet dom zal zijn, spelen er naar mijn mening andere motieven. De buurt zal dat ook wel aanvoelen en gaat in de loopgraaf zitten.

 • info48

  Cookie,bellmonde, Peltjes en info 36 is dat nu de afgunst die er vanaf druipt? .....wat heeft wel of geen geld nu te maken met deze plannen??
  Een ondernemer die door hard en slim werken echt wat verdient heeft mag niet op zo'n zelfde slimme en inspirerende ( voor positieve "open" minds) wijze investeren in de Agrarische sector?
  Die moet van jullie de romantische "Ot en Sien" sector blijven???........nou die bestaat enkel in de hoofden van de ( stads) mensen.

 • Mfb

  Het is geen afgunst. De kracht van de nederlandse melkveehouderij is het gezinsbedrijf. Daar is hier absoluut geen sprake van.
  Het is zoals 1 van de reageerders hierboven ook al zegt. Dit geharrewar werkt alleen maar tegen de rest van de landbouw. Regels zullen nog strenger worden en waarom? Omdat iemand met geld koste wat het kost zijn zin door wil drukken.
  Ga naar Rusland. Ik denk dat Poetin hem graag wil hebben met zijn geld erbij natuurlijk. :-)

 • Mfb

  We hebben dit vaker gezien. Dhr Strikwerda, ook iemand met geld elders verdient zou het wel maken ergens in Friesland. Heeft ook niet lang gedraaid dat bedrijf maar heeft wel veel onrust veroorzaakt onder collega veehouders en de gewone buren.

 • info36

  @info48. Heb je boter op je hoofd of zo?
  Heeft niets met afgunst te maken, ( wordt altijd geroepen als je tegen zulke praktijken bent) maar meer met gezond verstand. Dit soort figuren zijn niet bepaald de pareltjes van de landbouw. Als hij ballen heeft had hij geen afgevaardigde gestuurd op zo'n avond.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.