Home

Nieuws 880 x bekeken

Frans areaal biologisch groeit verder

Parijs – Het areaal biologische land- en tuinbouw in Frankrijk groeit dit jaar weer met 10 procent naar 1,25 miljoen hectare. Bijna 5 procent van het totale areaal wordt daarmee op deze manier bewerkt, waarmee Frankrijk op de derde plaats in Europa staat.

De Franse landbouw speelt met die groei in op de voortdurend grotere vraag naar biologische en natuurlijke producten. Agence Bio, de organisatie voor de biologische landbouw en voeding, verwacht dat de totale omzet in dit segment dit jaar weer met 10 procent toeneemt naar €5,5 miljard. Die groei ligt daarmee al jaren op hetzelfde niveau.

Boeren winkels steeds belangrijker

Negen van de tien Fransen koopt wel eens dergelijke producten en zes op de tien zegt dat minstens een keer per maand te doen. Het grootste deel van die verkopen verloopt via de supermarkten en gespecialiseerde winkelketens als Biocoop, maar daarnaast nemen gemeenschappelijke plaatselijke winkels van boeren en tuinders een steeds belangrijker plaats in.

800 boeren bezig om te schakelen naar biologisch

Frankrijk telde per 1 juli bijna 42.000 biologisch werkende boeren en tuinders. De grootste categorie zijn melkvee- en rundveehouders gevolgd door wijnboeren en groentetelers. Halverwege dit jaar waren ook nog eens zo'n 800 boeren bezig met de conversie.

Verder zijn er volgens het overzicht van Agence Bio bijna 13.500 verwerkende bedrijven in de sector. Samen met de primaire sector biedt de biologische land- en tuinbouw daarmee werk aan meer dan 100.000 mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.