Europarlement stuurt aan op inkrimping veehouderij AlgemeenNieuws

Europarlement stuurt aan op inkrimping veehouderij

Straatsburg – Met strikte maatregelen voor de uitstoot van broeikasgassen als methaan en ammoniak kan het Europees Parlement woensdag forse beperkingen opleggen aan de veehouderij in Europa. Het is ongewis welke kant de stemming opgaat.

De liberale fractie (AlDE) is verdeeld, de Christen-Democraten (EVP) en de conservatieven (waaronder SGP/ChristenUnie) willen de regelgeving afzwakken om de ingreep voor de landbouw te beperken. De sociaal-democraten zijn overwegend voor aanscherping van de regels.

Copa-Cogeca wil beperking voorkomen

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca heeft met een brief aan alle parlementariërs de druk opgevoerd om te voorkomen dat het parlement te strenge richtlijnen oplegt. Copa-Cogeca vreest dat het parlement de vleesveehouderij, de melkveehouderij en de melkveehouderij fors beperkt, als de voorgestelde maatregelen worden aangenomen.

CDA wil nieuwe ammoniakdoelen

CDA’er Annie Schreijer-Pierik  zegt dat verbetering van luchtkwaliteit en vermindering van de luchtverontreiniging van belang is, maar dubbele regels moeten voorkomen worden, en de koe mag niet uit de wei gejaagd worden, vindt zij. “Daarom stemmen wij methaan uit het voorstel en vragen we de Europese Commissie om met nieuwe ammoniakdoelen te komen”, zegt zij. Haar overtuiging wordt echter nog niet door een duidelijke meerderheid van het parlement gedeeld; overigens is er ook geen duidelijke meerderheid die rekening houdt met de inspanningen die al gedaan zijn in de lidstaten.

Ammoniakemissie gedaald

Het Planbureau voor de leefomgeving meldt dat de ammoniakemissies in Nederland tussen 1990 en 2014 met 63 procent zijn gedaald van 373 naar 138 kiloton, waarvan 117 kiloton voor rekening van de landbouw komt. De grootste daling is het gevolg van krimp van de veestapel, eiwitarm voer, afdekken van mestopslagen, emissiearm bemesten en emissiearme stallen. Ook de methaanemissie uit de landbouw daalde in die tijd, volgens gegevens van het IPPC.

Grotere bijdrage landbouw aan afname uitstoot

Europese milieuorganisaties hebben in hun lobby naar het Europees parlement juist gesteld dat de landbouw verantwoordelijk is van 90% van de ammoniakuitstoot en de helft van alle methaanuitstoot. Volgens de milieuorganisaties zou de landbouw een veel grotere bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van broeikasgassen, omdat de technieken daarvoor aanwezig zijn. In Nederland worden veel van die technieken (zoals luchtwassers en emissiearme mestaanwending) al toegepast.

Gevaar voor voedselproductie

Copa-Cogeca stelt dat de huidige voorstellen in het parlement de voedselproductie ernstig in gevaar brengen. De rundvleesproductie zou met 29,1 procent dalen, de melkproductie met 9,1 procent en de varkensvleesproductie met 8,7 procent.  De landbouworganisatie vreest dat de Europese Unie met zo’n maatregel de landbouwproductie wegjaagt.

Beheer
WP Admin