AlgemeenNieuws

EU-Parlement scherpt luchteisen niet verder aan

Straatsburg – Het Europees Parlement is niet akkoord gegaan met verdere aanscherpingen van de doelstellingen voor het terugbrengen van de uitstoot van onder andere fijnstof, methaan en ammoniak.

Met name de sociaal-democraten en de linkse partijen in het parlement vonden dat de Europese Commissie niet ver genoeg gaat, maar een meerderheid van het parlement is tegen aanscherping.

Weidende koeien

Het Europees Parlement steunde een amendement om in elk geval methaan afkomstig van weidende koeien en andere herkauwers, niet mee te tellen in de uitstoot. Rapporteur Julie Girling  gaat namens het parlement met de lidstaten en de Europese Commissie onderhandelen. Het voorstel zou in de loop van volgend jaar tot een afronding kunnen komen, afhankelijk van de voortgang die onder andere gemaakt wordt tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016.

De Nederlandse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft zorgen over de aangescherpte doelstellingen voor ammoniak, die ook voor de Nederlandse boeren tot aanscherping van regels kunnen leiden.

Grote bijdrage landbouw aan luchtverontreiniging

Europees commissaris Karmenu Vella zegt dat de soep niet zo heet gegeten wordt als de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca ze deze week opdiende. Hij benadrukte echter dat van alle sectoren een bijdrage wordt verlangd als het gaat om de vermindering van luchtvervuiling en dat de landbouw als een van de meest uitstotende sectoren wel aan de lat staat.

“De landbouw levert relatief de grootste bijdrage aan de luchtverontreiniging”, aldus Vella tijdens het debat. “Het gaat er ons echter niet om het aantal koeien te verminderen, maar om de juiste maatregelen te nemen. Daar kunnen ook plattelandsontwikkelingsgelden voor worden ingezet.”

Dubbele wetgeving voorkomen

Belangrijk argument tegen het opnemen van methaan in de regels voor luchtverontreiniging was dat het gas al wordt meegenomen in de wetgeving om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. VVD’er Jan Huitema maakte dat woensdagochtend in het debat voorafgaand aan de stemmingen in het Europarlement ook duidelijk in zijn bijdrage. Huitema wil voorkomen dat er dubbele wetgeving ontstaat.

Hij kreeg voor zijn pleidooi onder andere steun van de Nederlandse Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Peter van Dalen (SGP/ChristenUnie). GroenLinks-woordvoerder Bas Eickhout zei juist dat de landbouw fors aan de lat staat als het gaat om de vermindering van de luchtverontreiniging.

Beheer
WP Admin