AlgemeenNieuws

EFSA: insecten in potentie voedzaam en veilig

Parma – Insecten kunnen voedzaam zijn, veilig gegeten worden en kunnen soms milieuvriendelijker worden geproduceerd dan vlees.

Dat schrijft de Europese voedselautoriteit EFSA in een rapport dat de Europese Commissie gebruikt voor het maken van beleid. Volgens de EFSA kunnen eetbare insecten het wereldwijde consumptiepatroon snel veranderen.

“In potentie”

De EFSA concludeert dat wanneer eetbare insecten varkensvlees en rundvlees verdringen als eiwitbron, dit leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen. Maar net als de andere positieve conclusies, spreekt de EFSA over het potentieel. Veel hangt af van de productiemethode, wat wordt gevoerd aan de insecten en in welk stadium van ontwikkeling ze worden geoogst.

Omstreden eiwitbron

Het eten van insecten is niet onomstreden. De Commissie stelde al eerder wetgeving voor eetbare insecten, zoals meelwormen en sprinkhanen, voor. Maar dit voorstel werd afgeschoten vanwege weerstand tegen klonen. Volgende week debatteert het Europees Parlement over een nieuw wetgevingsvoorstel van de Commissie. Uit onderzoek bleek eerder dat Europeanen wantrouwig zijn over het eten van insecten.

“Novel foods”

De voedingsindustrie is er niet gerust op dat de wetgeving goed nieuws zal zijn voor insectenboerderijen. Insecten worden aangeduid als “novel foods”. Dit zijn voedingsmiddelen die voor mei 1997 nog nauwelijks werden geconsumeerd. Volgens het voorstel van de Commissie moeten deze producten een complexe toelatingsprocedure doorlopen.

Meer weten? Lees meer over dit onderwerp op All About Feed (in het Engels).

Beheer
WP Admin