AlgemeenNieuws

EC niet overtuigd van mineralenconcentraat

Brussel – Nederland kan de Europese Commissie er nog niet van overtuigen dat mineralenconcentraat net zo goed of mogelijk zelfs beter presteert dan kunstmest.

Dat zegt Europees commissaris Elżbieta Bieńkowska in antwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariër Jan Huitema (VVD). Mineralenconcentraat laat zich nog niet meten met kunstmest, zegt Bieńkowska.

Kunstmestvervanger

De Europese Commissie zegt dat de toepassing van mineralenconcentraat volledig is toegestaan. Nederland bepleit de toepassing van mineralenconcentraat afkomstig van de mestverwerking als vervanger van kunstmest. Dat zou een deel van het Nederlandse mestprobleem oplossen.

Wel of niet beter dan kunstmest

De wetenschappelijke gegevens die Nederland in Brussel overlegt overtuigen de Europese Commissie er echter niet van dat mineralenconcentratie zowel op milieugebied als in efficiënte mineralen aanwending beter presteert dan kunstmest, aldus Bieńkowska.

Rapport innovatie landbouw

Ondertussen is de Nederlandse Europarlementariër Huitema bezig met een rapportage over innovatie in de landbouw, waarbij ook de verwerking van mest tot mineralenconcentraat aan de orde komt. Huitema hoopt het rapport in februari klaar te hebben, dat in de landbouwcommissie besproken zal worden. Aan het rapport zullen ook andere politieke groeperingen in het Europees parlement meewerken.

Beheer
WP Admin