AlgemeenNieuws

Dijksma overlegt met OM en Kamer over mestfraude

Den Haag – De aard en omvang van mestfraude is van dien aard dat het Openbaar Ministerie (OM) daarover overleg heeft gehad met staatssecretaris Sharon Dijksma. De staatssecretaris liet woensdag in overleg met de Tweede Kamer weten ongerust te zijn.

“Het feit dat we met het Openbaar Ministerie indringend over deze problematiek spreken moet  tot ongerustheid leiden, bij u en bij mij”, aldus Dijksma die niet in detail wil ingaan op de fraude. Daarover wil ze vertrouwelijk in overleg met de Tweede Kamer.

Mestlek

De bewindsvrouw zegt dat forse maatregelen nodig zijn. Ze spreekt over een mestlek. “Dat is de bijl aan de wortel van het systeem.”

Dijksma kondigde dinsdag aan dat ze forse maatregelen neemt om de fraude met mest tegen te gaan. Daarbij gaat het onder andere om het schrappen van allerlei uitzonderingsbepalingen. Dijksma constateert dat elke ruimte die wordt geboden onmiddellijk op grote schaal wordt opgepakt. De enige manier om dat te voorkomen is met een stevige aanpak. “Nul-tolerantie is hier echt aan de orde. Dat moet helaas”, aldus Dijksma.

Extra kosten vanwege strengere aanpak

Op aandrang van CDA en de VVD zal de staatssecretaris aangeven met welke extra kosten de sector geconfronteerd zal worden door de strenge aanpak. Vooruitlopend daarop zegt Dijksma dat de schade voor de sector als geheel heel hoog is door de fraude. Maar bij het opsporen ervan kijkt de overheid niet alleen naar de kosten, aldus Dijksma. De staatssecretaris zegt dat ze coulant wil zijn, waar het kan; maar als ze grote risico’s ziet zal ze die niet nemen.

‘Mest geen kostenpost, maar waarde geven’

Op de langere termijn ziet Dijksma ook andere oplossingen. Als mest geen kostenpost meer is, maar waarde krijgt, is de druk om te frauderen minder. Daarvoor is het bij voorbeeld van belang om mineralenconcentraat uit mest als kunstmestvervanger toegelaten te krijgen. Dat is een lastig proces, aldus Dijksma. Volgens haar heeft Nederland bij de onderhandelingen daarover de schijn tegen, omdat er al heel veel mest wordt geproduceerd. Dijksma zegt dat het niet zozeer de Brusselse bureaucratie is, die dat Nederland voor de voeten werpt. Het zijn vooral andere lidstaten die met argusogen kijken naar de Nederlandse inzet.

Niet afhankelijk zijn van fosfaat uit buitenland

Dijksma zegt het eens te zijn met SP’er Erik Smaling, die meent dat de Europese Unie het ook uit geopolitieke overwegingen moet ondersteunen om fosfaat uit dierlijke mest te hergebruiken, in plaats van afhankelijk te zijn van fosfaat uit Marokko of China.

Beheer
WP Admin