AlgemeenNieuws

Boeren wereldwijd zichtbaar met nummer

New York – In vijf landen, waaronder Nederland, is op initiatief van de Verenigde Naties op 1 oktober het proefproject ‘Farmer Identification Number’, oftewel ‘Blue Number Initiative’ van start gegaan.

Het Farmer Identification Number (Blue Number) is een wereldwijd erkend registratiesysteem voor boeren dat hen, agrobedrijven, overheden en andere betrokken organisaties in staat stelt om in de gehele keten boeren te kunnen identificeren. Het doel: alle boeren een eigen uniek nummer.

Ketens transparant maken

Het is de bedoeling dat dit Farmer Identification Number helpt om internationale voedingsketens meer transparant te maken en boeren te kunnen identificeren voor traceerbaarheid van producten.

Met dit nummer kunnen boeren zich registeren op een LinkedIn-achtige portal, onder de vlag van de VN. Ze kunnen zichzelf profileren, laten zien welke producten zij verkopen en aan welke duurzaamheidsstandaards zij voldoen, maar ze kunnen ook gevonden worden door bijvoorbeeld retailers. Dit laatste is voor boeren uit derde wereldlanden een kans. Registratie is op vrijwillige basis en gratis.

Organisatie in Nederland via Agriplace

De technische kant van het project wordt uitgevoerd door GS1, een mondiale organisatie die ook de barcodes uitgeeft. De coördinatie is in handen van de Nederlandse organisatie Agriplace. De testfase vindt plaats in Vietnam, Turkije, Maleisië, Denemarken en Nederland.

GLN omzetten

Boeren of tuinders die al een door GS1 uitgegeven GLN (Global Location Number) hebben via bijvoorbeeld Frugicom of Floricode, kunnen vragen aan Frugicom of Floricode om integratie van dit GLN-nummer en het Farmer Identification Number, zodat het bestaande GLN-nummer door de boer kan worden gebruikt om zich op de website van de VN te registreren. In het tweede kwartaal van 2016 zal de Blue Number-website worden opengesteld voor registratie en het verkrijgen van het identificatienummer.

Beheer
WP Admin