AlgemeenNieuws

Wetenschappers toetsen ammoniakbeleid

Wageningen – Onafhankelijke wetenschappers gaan het ammoniakbeleid toetsen. Aanleiding voor het onderzoek vormen de recente discussies over de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid, mede aangezwengeld door een artikelenreeks van V-focus.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door zelfstandig onderzoeker Jaap Hanekamp en wetenschaps- en onderzoeksjournalist Marcel Crok. Hanekamp bracht in 1995 met stichting HAN (Heidelberg Appeal Nederland) het rapport ‘De wetenschappelijke basis van het Nederlandse ammoniakbeleid’ uit. Dat rapport plaatste toen al serieuze kanttekeningen bij het ammoniakbeleid. Crok studeerde scheikunde in Amsterdam en Leiden en werkte jarenlang voor maandblad Natuurwetenschap & Techniek en specialiseerde zich de laatste jaren in het klimaatdebat.

Volgens Crok en Hanekamp roept de onderbouwing van het agrarische ammoniakbeleid zoveel discussie op dat een wetenschappelijk onderzoek op basis van (inter)nationale en (inter)sectorale data en literatuur op zijn plaats is. Het agrarische ammoniakbeleid zal op ‘nut en noodzaak’ worden getoetst.

Het onderzoek zal naar verwachting zes tot negen maanden in beslag nemen en wordt gefinancierd middels crowdfunding.

Beheer
WP Admin