AlgemeenNieuws

Waarde euro opnieuw gedaald

Frankfurt – De waarde van de euro in dollars en ponden is verder gezakt. De euro sloot dinsdag af op een slotkoers van $1,158, het laagste niveau sinds september 2003.

De euro daalde ook tot een waarde van 0,76 pond, wat het laagste niveau is sinds maart 2008. Een zwakke euro maakt producten uit de eurozone voor afnemers daarbuiten goedkoper.

Valutahandelaren verwachten dat de Europese Centrale Bank donderdag bij de maandelijkse bijeenkomst van het bestuur bekendmaakt de geldpers vol aan te zetten. Dat de centrale bankiers obligaties gaan opkopen, lijkt inmiddels wel duidelijk, maar voor speculanten is de hamvraag hoeveel geld voor de operatie in stelling zal worden gebracht.

Ondertussen neemt de druk op de Deense kroon toe. De munt steeg in waarde omdat partijen in de markt denken dat de Denen net als de Zwitsers hun munt los zullen koppelen van de euro. Denemarken ontkent dit en verlaagde maandag al de rente die het berekent aan commerciële banken van 0,2 naar 0,05 procent. De depositorente ging van min 0,05 naar 0,2 procent.

De Nederlandse agribusiness is sterk van export afhankelijk, maar het grootste deel van de export gaat nog wel naar afnemers binnen de eurozone. Vorig jaar steeg de exportwaarde licht naar €80,7 miljard.

Beheer
WP Admin