AlgemeenNieuws

Veenkaden Friesland beschadigd door muizenplaag

Leeuwarden – Bij de inspectie van de kaden in het zuidwesten van Friesland is gebleken dat 450 van de negenhonderd kilometer aan veenkaden door muizen is aangetast. Wetterskip Fryslân onderzoekt de gevolgen van de muizenplaag samen met LTO Noord, het faunafonds, de Provincie Fryslân en Altenburg en Wymenga voor het zuidwestelijke deel van Friesland.

Behalve de boeren ondervindt ook het waterschap veel schade door muizen. In maart zullen alle kaden geïnspecteerd zijn en kan het waterschap de totale hoogte van de schade vaststellen.

De muizen blijken op ongeveer 15 centimeter diepte holen in de kade te graven. Daar kan water in lopen, waardoor de kade verweekt en verzwakt. Omdat de muizen vaak de wortels afvreten, gaan de zoden dood, wat erosie in het hand werkt. Zodra het hoogwater wordt en er tijdens een storm golven over de kade slaan, kan de hele teellaag van de kade wegspoelen. Mocht het nodig zijn dan kan Wetterskip Fryslân in korte tijd graafmachines inzetten om de kaden te verstevigen of op te hogen.

Het gezamenlijke onderzoek richt zich op de oorzaak, de gevolgen en de beste bestrijdingsmethode van de muizenplaag. De definitieve onderzoeksresultaten hiervan worden in juli 2015 verwacht.

Beheer
WP Admin