AlgemeenNieuws

Taxatie muizenschade medio februari

Leeuwarden – Naar verwachting kunnen halverwege februari de taxaties van de muizenschade in Friesland rond zijn. Dat laat de provincie weten in afwachting van een besluit van Gedeputeerde Staten over de inzet van taxateurs van het Faunafonds, dat dinsdag wordt verwacht.

Boeren met muizenschade doen er goed aan nog zolang te wachten met het scheuren en opnieuw inzaaien van hun grasland, aldus de woordvoerster van gedeputeerde Johannes Kramer. Per 1 februari is grasland scheuren officieel weer toegestaan. Het mestuitrijdseizoen begint weer op 16 februari. Onduidelijk is nog of de taxaties voor die datum afgerond zullen zijn.

De provincie wil de taxateurs inzetten zodat goed gedocumenteerd is wat de schade is. Een provinciale schadevergoeding zit er niet in, benadrukt een woordvoerster. Ook staatssecretaris Dijksma heeft geen geld beschikbaar. Maar de provincie ziet nog kansen bij een  Europees calamiteitenfonds. Verder zijn de taxaties belangrijk in verband met het onderzoek naar de muizenschade. Betrokken boeren kunnen belang hebben bij een goede taxatie, als ze bijvoorbeeld met de bank in gesprek gaan over hun financiële situatie. Veehouder Schilstra in Follega, die dinsdag de staatssecretaris op bezoek kreeg, heeft met zijn bank overeenstemming bereikt over tijdelijke stopzetting van aflossing op lopende leningen.

Details over de gang van zaken bij de taxatie zijn nog niet bekend. Volgens  de provincie  krijgt het actiecomité een rol in de uitvoering.

Beheer
WP Admin