AlgemeenNieuws

RvS: voormalige agrarische bedrijfswoning is niet automatisch een plattelandswoning

Den Haag – De gemeente Peel en Maas is door de Raad van State teruggefloten. Meer dan 300 voormalige agrarische bedrijfswoningen zonder meer in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied bestempelen als plattelandswoning wordt door de Raad van State afgewezen.

Dat wordt duidelijk door een net voor de jaarwisseling gedane uitspraak van de Raad.

De gemeente Peel en Maas zal nu bij alle voormalige agrarische bedrijfswoningen individueel moeten beoordelen of, en op welke manier, de bestemming kan worden gewijzigd.

Met deze uitspraak heeft de LLTB afdeling Peel en Maas een succes geboekt. De LLTB-afdeling was in beroep gegaan tegen de handelswijze van de gemeente. De standsorganisatie was het niet eens met de manier waarop meer dan 300 bedrijfswoningen zonder enige vorm van toetsing en zonder verdere onderbouwing in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied als plattelandswoning werden aangeduid.

De Raad van State gaat mee in de kritiek van de LLTB. De gemeente Peel en Maas heeft in de ogen van het rechtscolleges niet onderkend dat de in het bestemmingsplan als plattelandswoning opgenomen woningen wel degelijk geurgevoelige objecten zijn ten opzichte van omliggende agrarische bedrijven. Omdat dit gevolgen kan hebben voor de bedrijfsvoering en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van omliggende agrarische bedrijven moet de gemeente de procedure opnieuw doen en met een nieuwe regeling komen.

Beheer
WP Admin