AlgemeenNieuws

Omvang muizenschade richting €100.000 per bedrijf

Joure/Heerenveen – De meldingen over muizenschade blijven binnenstromen. De teller staat inmiddels op meer dan 660 meldingen van boeren met schade. Het areaal met schade ligt inmiddels boven de 30.000 hectare en de totale schade wordt inmiddels op zeker €50 miljoen geschat.

Het aantal aanmeldingen voor de ‘Actiedag Muizenschade’ op maandag 19 januari was donderdag al zodanig dat de oorspronkelijk locatie te klein werd. Inmiddels is gekozen voor een gedeelte van het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Bij het Waterschap Friesland neemt inmiddels ook de zorg toe over gevolgen voor kaden en dijken in het gebied. Volgens Wiebren van Stralen, beleidsmedewerker van LTO Nederland, komt er een gezamenlijk onderzoek van het Waterschap Friesland en LTO naar de oorsprong van de plaag en naar de gevolgen. Zij willen zo snel mogelijk in kaart brengen hoe de acute dreiging van schade aan kaden en polderdijken opgelost kan worden en hoe dit probleem voor de toekomst beter en eerder te keren is. Volgens Van Stralen wordt onder meer het effect van de afgestorven zode en daardoor meer uitspoeling van mineralen op de waterkwaliteit gemeten. Voor het onderzoek is een gerenommeerd ecologisch onderzoeksbureau gecontracteerd.

Voorafgaand aan de bijeenkomst in Heerenveen zullen gedeputeerde Johannes Kramer, Friese Statenleden, Europarlementariër Jan Huitema en vertegenwoordigers van het Waterschap Friesland de situatie in Zuidwest-Friesland ter plekke bekijken. Zij zullen vervolgens ook de bijeenkomst in Heerenveen bijwonen, inclusief de presentatie van de gedetailleerde onderbouwing van de aangerichte schade. Die bedraagt inmiddels gemiddeld bijna €100.000 per bedrijf.

Meer info over de actiedag en aanmelden kan op de site van LTO Noord.

Beheer
WP Admin