AlgemeenNieuws

NVM: stabiel jaar vastgoedmarkt

Nieuwegein – Het aantal agrarische objecten dat in 2014 door NVM-makelaars is verkocht, is ongeveer gelijk gebleven aan een jaar eerder. Er werden meer melkveehouderijen dan ooit verkocht, maar in de akkerbouw is sprake van stabilisatie en transacties in de intensieve veehouderij en glastuinbouw komen moeizaam tot stand.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), die pleit voor minder strenge, starre wet- en regelgeving. De productprijs heeft een steeds grotere invloed op de prijs van onroerend goed, aldus de NVM. Waar prijzen van producten laag zijn, is de investeringsbereidheid ook beperkt. De markt wordt bovendien beïnvloed door wat de NVM een gereserveerde opstelling van banken en financiële instellingen noemt en door onzekerheid over wet- en regelgeving. Omdat de rente erg laag ligt, is het voor eigenaren van landbouwgrond minder gunstig nu grond aan te bieden.

In de akkerbouw blijft de investeringsbereidheid aanwezig. De afgelopen jaren is de opbrengst per hectare verdubbeld en traditionele producten zoals suikerbieten, aardappelen en bloembollen leveren door de jaren heen het beste rendement. Toch staan hier omzetten en winst ook wat onder druk en stabiliseert zowel de vraag als het aanbod op een relatief hoog niveau.

De investeringsbereidheid in de melkveehouderij is vrij groot en dan met name bij de vele melkveehouders die mee willen en kunnen gaan met schaalvergroting. De bedrijven lopen daarmee vooruit op afschaffing van het melkquotum per 1 april 2015. De dynamiek is echter wel erg afhankelijk van het type bedrijf en de locatie. De vraag naar bedrijven met veel koeien ligt in het noorden het hoogst.

Het aanbod van bedrijven is ongeveer gelijk gebleven De NVM stelt dat de groeiende vraag naar grond in het noorden en oosten leidt tot lichte grondprijsstijgingen maar in het zuiden en westen is gemiddeld sprake van een stabilisatie. Voor kleine, incourante percelen is nauwelijks belangstelling maar grote kavels gaan relatief snel van de hand.

Van het aantal verkochte glastuinbouwbedrijven betreft het zeker 90 procent gedwongen verkoop, waarbij de bank vaak kopende partij is. Banken zetten het executietraject steeds vroeger in. Voor varkenshouderijen geldt hetzelfde beeld, aldus de NVM. Hier is de vraag laag en het aanbod groot en de herbestemmingsmogelijkheden beperkt door de grote investeringen die dit met zich mee brengt. De financierbaarheid is tevens moeizaam.

In 2014 gingen relatief weinig pluimveehouderijen van de hand en dan ook voor vrij lage prijzen. De situatie is bij eierbedrijven minder gunstig dan bij vleeskuikenhouders.

Beheer
WP Admin