AlgemeenNieuws

Muizenschade neemt enorm toe

Scharnegoutum – De schade door muizen in grasland loopt snel op, LTO Nederland schat de schade inmiddels op €25 miljoen tot €40 miljoen in totaal. 550 meldingen en 27.000 hectare grasland (vooral in Friesland) met schade door een enorme muizenplaag, dat is de tussenstand van het meldpunt van LTO Noord.

Volgens Wiebren van Stralen, beleidsadviseur van LTO Nederland, hebben getroffen boeren in totaal circa 36.000 hectares aangemeld en is op driekwart van dat areaal sprake van schade. De schades worden in drie categorieën verdeeld. Op 8.000 hectare is sprake van ‘enorme schade’ en is op meer dan 75 procent van het perceel de graszode verwoest door muizenvraat. Op 11.000 hectare is sprake van ‘grote schade’, dan is 25 tot 75 procent van het perceel getroffen. Op het resterende areaal is tot een kwart van een perceel aangetast, dat wordt gekwalificeerd als ‘milde schade’.

Voor LTO Nederland staat als een paal boven water dat er grote schade is. Dat blijkt zelfs uit satellietbeelden van Agriterra van het zwaarst getroffen gebied in Zuidwest-Friesland. Tegelijkertijd is er nog weinig zicht op oplossingen. Volgens Van Stralen is nu nog weinig te doen aan de schade door muizenvraat. Tal van maatregelen die boeren hebben geprobeerd, bleken weinig of niets te helpen. “Rollen, onder water zetten met sleepslangen, bagger verspuiten of schapen weiden. Van alles hebben boeren al geprobeerd en uit de reacties blijkt dat het allemaal weinig effect heeft”, aldus Van Stralen.

Scheuren pas in het voorjaar

Circa 90 procent van de getroffen percelen ligt in de provincie Friesland. LTO Noord en de provincie Friesland wilden ontheffing van het scheurverbod, maar dat strandde in oktober vorig jaar. Scheuren van grasland zou ook in het najaar mogelijk moeten zijn om schade door muizen te kunnen herstellen. Voor schade door emelten en engerlingen is er met ingang van 2015 wel een uitzondering opgenomen in het Besluit Gebruik Meststoffen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wilde muizenschade niet als uitzondering meenemen, omdat er geen afspraken over zijn gemaakt met de Europese Commissie. Dat zei ze in antwoord op Kamervragen van de VVD.

De hoop is nu gevestigd op het scheuren en opnieuw inzaaien van getroffen grasland in het komende voorjaar. Vanaf 1 februari is scheuren van grasland weer toegestaan. Dat brengt wel extra kosten en opbrengstderving met zich mee. De totale schade kan oplopen tot meer dan €2.000 per hectare op basis van kosten voor herinzaai en opbrengstverliezen in 2014 en na herinzaai in 2015. De schade kan verder oplopen als ook maatregelen voor bestrijding van muizen en schade in voeropslagen optreedt.

Onduidelijk is nog in hoeverre er een regeling komt voor schadevergoeding. Dat is naast ontheffing van het scheurverbod een van de speerpunten van LTO nu er in ieder geval ruime aandacht is voor de muizenplaag en de schade die dat oplevert. De Friese melkveehouder Jelle Bouma is initiatiefnemer van een actiedag waarop de muizenplaag onder de aandacht wordt gebracht. Bouma vindt dat er geen sprake is van een normaal bedrijfsrisico, omdat het nemen van maatregelen niet mogelijk is. “Bestrijden met de hand op de rug is niet te doen”, stelt Jelle Bouma vast. Op zijn bedrijf begon het probleem in september 2014. Van circa 50 hectare haalde hij in september nog een ‘dikke snede gras’, begin december was de graszode op deze percelen al helemaal kapot en is in totaal de graszode op 80 hectare volledig dood.

Actiedag muizenschade 19 januari

Op maandag 19 januari is er een actiedag Muizenschade in Joure georganiseerd door vijf getroffen melkveehouders. Op het melkveebedrijf van Jelle en Aaltsje Bouma, een van de initiatiefnemers, in het Friese Scharnegoutum is inmiddels 80 van de in totaal 100 hectare volledig verwoest. Op de actiedag zijn ’s morgen politici uit de provincie Friesland, Den Haag en uit het Europees parlement uitgenodigd. Die zullen dan een rondrit maken door het getroffen gebied. ’s Middags is er van half twee tot half vier een bijeenkomst voor boeren en andere belangstellenden. De bijeenkomst wordt gehouden in zalencentrum ’t Haske in Joure.

Beheer
WP Admin