AlgemeenNieuws

Mogelijk jachtverbod in Noord-Hollands stiltegebied

Haarlem – In de provincie Noord-Holland komt mogelijk een jachtverbod in stiltegebieden. De Partij voor de Dieren dient volgende week een initiatiefvoorstel in om jacht met geweer in stiltegebieden te beëindigen. Het gaat alleen om de seizoensjacht op wilde eend, fazant, haas, konijn en houtduif. Jacht in verband met schadebestrijding mag volgens het voorstel wel blijven. Veel agrarische gebieden en natuurgebieden vallen onder de stiltegebieden.

Het initiatief van de PvdD wordt gesteund door D66, PvdA en SP. Ook de Noord-Hollandse fractie van GroenLinks steunt het voorstel, waarmee er een meerderheid voor het voorstel is in de Provinciale Staten.

Jager Dick Piëst, aangesloten bij de KJV in Noord-Holland, is niet te spreken over het voorstel. “Het effect hiervan is dat er meer lawaai zal ontstaan in de stiltegebieden. Hierdoor zal het populatiebeheer niet meer plaatsvinden, waardoor er eerder schade zal ontstaan. Hierdoor zal er meer aan schadebestrijding moeten worden uitgevoerd, waardoor er juist meer gejaagd zal moeten worden. Hiermee wordt het beoogde doel dus niet gehaald”, aldus Piëst.

Een tweede bezwaar van de KJV is dat het voorstel van de PvdD ingaat tegen het eigendomsrecht op de jacht. Landeigenaren hebben jachtrecht op de grond die ze zelf kunnen benutten of kunnen verpachten. “Als dit jachtrecht niet gebruikt mag worden, betekent dit een aantasting van het eigendomsrecht en economische schade voor de boer.”

Piëst heeft er grote moeite mee dat de PvdD oneigenlijk gebruik probeert te maken van provinciale milieuregelgeving met betrekking tot geluidsoverlast om een ander doel van de partij, het verbieden van de jacht, te realiseren.

Beheer
WP Admin