AlgemeenNieuws

Mestbedrijf AquaPurga in problemen

Den Bosch – Het mestverwerkingsbedrijf AquaPurga verkeert in ernstige financiële problemen, het bedrijf kampt met technische problemen bij het procedé van mestverwerking en is verwikkeld een een procedure over niet nageleefde veiligheidsmaatregelen voor werknemers. Dat meldt het Brabants Dagblad op basis van gegevens van klokkenluiders en nader onderzoek bij investeerders, oud-werknemers, varkenshouders en betrokkenen uit de agrarische sector.

Directeur Bèr Sweering van AquaPurga erkent dat er problemen zijn. “Maar we blijven geloven in onze missie.” Sweering zegt dat de financiële problemen zijn ontstaan doordat een financier zich heeft teruggetrokken, nadat de rechter een vereiste vergunning voor een mestvergister niet had verstrekt. “Dat probleem is inmiddels opgelost en nu  zijn we weer in gesprek om de financiering rond te krijgen.” Ondertussen heeft het bedrijf een maand achterstand bij de betaling van het eigen personeel, ongeveer twintig mensen.

Sweering benadrukt dat zijn bedrijf op alle fronten volgens de regels wil werken.

Het bedrijf kwam in 2010 op de markt met een mestverkeringsprocedé waarbij de dikke fractie van de dunne fractie wordt gescheiden. De vaste mest zou goed kunnen worden afgezet, terwijl het water kon worden geloosd op het oppervlaktewater. Volgens varkenshouders, die in de krant aan het woord komen, voldoet de mestverwerkingsinstallatie niet en is er vaak onderhoud nodig. Bij dat onderhoud zijn in 2013 twee medewerkers ziek geworden, volgens zeggen als gevolg van de werkzaamheden. Zij zitten nog altijd ziek thuis. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een onderzoek naar de zaak ingesteld en het bedrijf gesommeerd de problemen op te lossen.

Bij de rechtbank in Rotterdam zou een verzoek liggen om het bedrijf failliet te laten verklaren. Er zijn enkele honderden investeerders die grote bedragen in het bedrijf hebben gestoken. Sweering zegt dat er volgende week nadere besprekingen volgen. “Daar helpt deze publiciteit niet bij”, zegt hij met gevoel voor understatement.

Beheer
WP Admin