AlgemeenNieuws

LTO vraagt aandacht voor PAS, mineralen en marges

Berlijn – Een werkbare uitvoering van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), verantwoorde natuurbescherming, de toelating van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger, het verdienmodel van verduurzaamingsconcepten en een gelijk speelveld in Europa. Dat zijn de grootste politieke aandachtspunten voor LTO Nederland op dit moment. Dat blijkt tijdens een gesprek tussen de regionale voorzitters Siemjan Schenk (LTO Noord), Hans Huijbers (ZLTO) en Léon Faassen van de LLTB en Tweede Kamerleden Dion Graus (PVV), Helma Lodders (VVD) en Jaco Geurts (CDA) tijdens de Grüne Woche in Berlijn.

De PAS staat op korte termijn op de politieke agenda. LTO is positief dat de voorstellen nu zover zijn. “De gebiedsplannen zijn openbaar en het is nu zaak om tot een werkbare situatie te komen, waarbij generieke maatregelen wel leiden tot extra ontwikkelruimte voor de agrarische sector, aldus Schenk. Hij kijkt als portefeuillehouder omgeving met enige zorg naar de uitvoering van de natuurwetgeving. “De mogelijkheden voor populatiebeheer nemen af, terwijl het budget voor schadevergoeding opdroogt. We moeten zorgen voor voldoende mogelijkheden voor populatiebeheer om schade te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat we onbeperkt moeten kunnen jagen, maar wel dat er een praktisch faunabeleid komt met beheermogelijkheden om schade aan landbouw en natuur te voorkomen”, zegt Schenk.

Faassen vraagt vooral aandacht voor een level playing field op het gebied van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen. In theorie zijn er in Europa gelijke regels, maar in de praktijk zijn sommige middelen in Duitsland wel toegestaan en in Nederland niet.” Faassen uit ook zijn zorgen over het behoud van NAK Tuinbouw. “Deze organisatie doet wat hij moet doen en is effectief. We moeten voorkomen dat dit onder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit komt te vallen.”

Huijbers is vanuit zijn portefeuille duurzaamheid bezorgd over de toelating van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger. Hier wordt al jaren aan gewerkt en is een van de  hoofdlijnen van het Nederlandse mineralenbeleid. De Europese Commissie is echter nog niet van plan de groene kunstmest te accepteren. Volgens Europarlementariër Jan Huitema (VVD) ligt de bewijslast hiervoor op dit moment bij de sector zelf. “De commissie wil een werkingscoëfficiënt van 100 procent. Daar moet de sector aan werken.”

Huijbers vraagt de Kamerleden ook goed te kijken naar de duurzaamheidsconcepten als Kip van morgen en duurzaam varkensvlees. Mogelijk worden deze concepten in de huidige vorm niet geaccepteerd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vanwege mededingingsregels. “Als dat zo is, zet dat een enorme negatieve stemming. Er is jaren naar toegewerkt en als het dan niet mag, worden de voorlopers onevenredig bestraft”, vindt Huijbers.

Beheer
WP Admin