AlgemeenNieuws

LTO over PAS: er is een goede stap gezet

Den Haag – Er is een goede stap gezet. Dat zegt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk over de inzagelegging van de plannen voor de programmatische aanpak stikstof. De documenten worden zaterdag ter inzage gelegd. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken stuurde het uitvoeringsbesluit voor de PAS vrijdag naar de Tweede Kamer.

“Er is nu veel werk te doen. We gaan met de regionale bestuurders kijken hoe de plannen zijn uitgevoerd, waarbij we vooral zullen kijken of er voldoende ontwikkelruimte is. We willen dat er voor alle veehouders in Nederland ontwikkelruimte is. Al weten we ook dat de hoeveelheid ontwikkelruimte niet voor iedereen hetzelfde is omdat dit afhankelijk is van de lokale omstandigheden”, aldus Schenk, die portefeuillehouder Omgeving is.

Schenk verwacht ook dat de juridische houdbaarheid van de plannen snel getoetst zal gaan worden. “Het ministerie zegt dat de juridische houdbaarheid voldoende beoordeeld is. Maar uiteindelijk moet de rechter bepalen of dit ook zo is”, zegt Schenk.

LTO Nederland heeft er vertrouwen in dat in het overleg tussen het rijk, de provincies en de waterschappen voldoende waarborgen zijn ingebouwd voor de afspraken met de veehouderijsectoren. Toch vreest Schenk dat in bepaalde gebieden nog knelsituaties kunnen voorkomen, zoals in Overijssel en Zuid-Holland.

De Tweede Kamer zal de PAS dit voorjaar behandelen.

Beheer
WP Admin