AlgemeenNieuws

Huitema: Muizenvraat in calamiteitenregeling

Brussel – De Europese Unie houdt niet tegen dat Nederland maatregelen neemt om vraatschade door muizen in grasland te voorkomen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet ervoor zorgen dat  boeren in de toekomst de mogelijkheid krijgen daar wat aan te doen, zegt Europarlementariër Jan Huitema (VVD),  zelf melkveehouder in Friesland.

Huitema zegt dat er best mogelijkheden zijn om binnen de regels van de Nitraatrichtlijn maatregelen te nemen,  zonder dat er sprake is van ongewenste uitspoeling van nutriënten.  “Als je nu door Friesland rijdt, zie je dat het grasland in een grote prairie is veranderd. Daar zijn heel veel nutriënten uitgespoeld door de muizenschade. We hadden al veel eerder moeten scheuren en opnieuw in moeten zaaien.” Huitema vindt dat muizenschade in een calamiteitenregeling wordt opgenomen, zoals ook andere schade aan de graszode daarin is opgenomen.

De VVD’er zegt via zijn contacten in Den Haag de druk op te voeren, om staatssecretaris Sharon Dijksma daartoe te bewegen.

Beheer
WP Admin