AlgemeenNieuws

Hogan: lage olieprijs doorgeven aan boer

Dublin – Europees landbouwcommissaris Phil Hogan vindt dat de kunstmestprijzen voor boeren omlaag moeten. Als kunstmestproducenten de lagere energieprijzen niet doorberekenen aan de afnemers, wil hij Europees Commissaris Margrethe Vestager voor mededinging vragen onderzoek te doen naar overtreding van EU-regels.

Hogan bracht de kwestie ter sprake tijdens een jubileumbijeenkomst van de Ierse boerenbond, die dinsdag haar zestigste verjaardag vierden in Dublin. De Ierse landbouwcommissaris zinspeelde op nieuwe regelgeving om de positie van de boeren te versterken in de keten van producenten, verwerkers en supermarkten. Tegelijk roerde hij de situatie aan van de dalende olie- en gasprijzen, terwijl boeren dat niet terugzien in de prijzen van kunstmest en consumenten dat niet terugzien in de prijzen bij de supermarkt.

De prijs van ruwe olie (Brent) is sinds juni vorig jaar met 45 procent gedaald, zo stelde Hogan. In dezelfde periode is de Ierse prijs voor kustmest met 7 procent gestegen. “Hoe kan dat?”, vroeg Hogan zich af, die al eerder – ook tijdens zijn bezoek aan Nederland in december – zich verwonderde over de hoge kunstmestprijzen.

Volgens Hogan zijn de marges veel hoger dan kan worden verantwoord.

Beheer
WP Admin