AlgemeenNieuws

‘Geopolitiek nodigt uit tot maken keuzes in agrosector’

Wageningen – De wereldwijde politiek maakt het nodig dat de Nederlandse agrarische sector goed over haar strategie moet nadenken. Dat schrijft Krijn Poppe, bedrijfseconoom en manager bij LEI van de Wageningen UR in zijn weblog.

“Zetten we de schaarse innovatie- en managementcapaciteit in op de export van productiemiddelen, uitgangsmateriaal en kennis of moet de nadruk vooral liggen op een zo groot mogelijke export van producten? En over welke producten voor welke markten hebben wij het dan? Basisproducten om de wereld te voeden of luxere en duurzamere producten voor de middenklasse en hoger?”, vraagt Poppe zich af. Hij vraagt zich ook af of de veronderstelling wel juist is dat we door het exporteren van kennis en toegevoegde waarde in plaats van basisproducten minder afhankelijk worden van geopolitieke ontwikkelingen.

In 2014 is volgens Poppe het geopolitieke denken op de agenda gezet. “De Russische annexatie van de Krim, het daaropvolgende drama in Oekraïne en vooral de daaruit voortvloeiende boycots tussen Rusland en de EU riepen de vraag op of we ons met de Nederlandse agrarische uitvoer niet al te veel afhankelijk hadden gemaakt van de export van eindproducten naar dat deel van de wereld. Een klein verlies aan afzet leidt tot een forse daling van de omzet. Vooral de perentelers ondervinden dat”, schrijft Poppe.

De econoom omschrijft de situatie in het Midden-Oosten en in delen van Noord-Afrika als explosief. “Een groeiende bevolking met weinig werk, afhankelijkheid van voedselimporten en toenemende waterproblemen. Kunnen wij ze helpen met uitgangsmateriaal, kennis en productiemiddelen of gaan ze steeds meer goedkope basisproducten van ons importeren?”, vraagt Poppe zich af.

Tegelijkertijd lijken sommige groepen consumenten in de onzekere situatie in de wereld steeds meer belang te hechten aan lokale producten. “Vanuit het idee dat lokaal duurzamer is, wat overigens vaak onjuist is, of als reactie op de sterke globalisering”, aldus Poppe.

De econoom ziet in deze ontwikkelingen een noodzaak tot het maken van keuzes in de strategie van de Nederlandse agrarische sector.

Beheer
WP Admin