AlgemeenNieuws

Frankrijk wil bestrijdingsmiddelen terugdringen

Parijs – De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw de komende tien jaar met de helft terugdringen. In 2018 moeten al een kwart minder chemicaliën worden gebruikt.

Le Foll hoopt dat vooral te bereiken door de middelen met onderzoek en innovatie minder noodzakelijk te maken. Zijn nieuwe plan maakt tegelijk duidelijk dat een soortgelijk voornemen van de vorige regering bij lange na niet is gehaald. De toenmalige minister van landbouw Bruno le Maire kondigde in 2008 aan dat in de tien jaar vanaf toen het gebruik eveneens met de helft terug zou moeten. In werkelijkheid worden sindsdien in Frankrijk echter jaarlijks zo’n vijf procent meer bestrijdingsmiddelen ingezet.

”Dat dat plan mislukt is, komt omdat er niet werd gekeken hoe je de agrarische productie zonder die middelen toch op peil kunt houden”, denkt de huidige bewindsman. ”Deze keer gaan we van een systematische aanpak uit. We moeten werken aan een productie waar je veel economischer omgaat met wat je er aan toe moet voegen, zoals gewasrotatie waardoor je de erosie van de grond en het opduiken van ziekten en plagen kunt voorkomen. Daarnaast moeten we natuurlijke alternatieven voor chemische middelen ontwikkelen en ook meer innovatie krijgen bij de landbouwmachines om meer precisie-landbouw mogelijk te maken.”

Beheer
WP Admin