AlgemeenNieuws

Extra eisen aan stallen gaan mogelijk te ver

Den Bosch – Provincies die extra eisen opleggen aan veehouders die willen uitbreiden, dreigen in de problemen te komen bij de rechter. Advocaten zeggen dat naar aanleiding van een recente uitspraak van de Raad van State. De provincie Noord-Brabant erkent dat het risico bestaat, maar is niet van plan zich van de wijs te laten brengen.

De Raad van State bepaalde vorige week dat de Brabantse gemeente Reusel-De Mierden onterecht van een kalverhouder eist dat zijn nieuwe stallen voldoen aan de zogenoemde Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). In de MDV staan eisen over bijvoorbeeld ammoniakemissie, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn en fijnstof.

Noord-Brabant ontwikkelde zelf een vergelijkbaar puntensysteem, de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BVZ). Groningen en Gelderland volgden het initiatief. Advocaat Paul Bodden waarschuwt dat in diverse zorgvuldigheidsscores talloze irrelevante eisen staan. “De provincie heeft een probleem. De BZV kan niet overeind blijven”, reageerde advocaat Joost de Rooij vrijdag. Hij verwacht dat boeren hun kans ruiken en dat er meer rechtszaken komen.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft de provincie Brabant al voor de rechter gedaagd. De varkensboeren vinden dat zij ten onrechte opdraaien voor de kosten van de bovenwettelijke eisen.

De provincie is niet van plan om zich van de wijs te laten brengen. “We laten ons initiatief niet afnemen door één uitspraak van de rechter”, zei commissaris van de Koning Wim van de Donk deze week tijdens topberaad over de ontwikkelingen op het Brabantse platteland. De provincie wil van Den Haag meer ruimte om te kunnen experimenteren.

Volgens Milieudefensie zijn de provincies de dupe door gebrek aan een landelijk beleid. “De nationale overheid moet zorgen voor een gezonde veehouderij. Staatssecretaris Sharon Dijksma moet de leiding nemen en de verantwoordelijkheid niet doorschuiven naar provincies”, reageerde campagneleider Jacomijn Pluimers.

Beheer
WP Admin