AlgemeenNieuws

Eigen rol lidstaten bij toelating transgene teelt

Straatsburg – De teelt van transgene gewassen kan vanaf dit voorjaar per land geregeld worden. Het Europees Parlement heeft wetgeving goedgekeurd, die dat mogelijk maakt. Het voorstel werd goedgekeurd met 480 stemmen voor en 189 tegen.

Met het voorstel, waarover lang is onderhandeld tussen de lidstaten en het parlement, krijgen lidstaten de mogelijkheid voor hun grondgebied de teelt van een in Europa toegelaten transgeen gewas tegen te houden.

Tijdens de behandeling van het compromis bleek dat praktisch niemand bij dit voorstel staat te juichen. Tegenstanders van transgene teelten zien het compromis als een sluikse toelating van de teelt, voorstanders vinden dat de regelgeving nog veel te weinig zekerheden biedt en bovendien de innovatie en ontwikkeling belemmert.

De toelating van transgene gewassen verkeerde al geruime tijd in een impasse, doordat een deel van de lidstaten geen transgene teelten wil toestaan, maar daarvoor op grond van de bestaande Europese regelgeving geen handvatten heeft. De mogelijkheid bestond dat bedrijven de toelating via de rechter konden afdwingen, tegen de wil van de lidstaten. Met de nieuwe regelgeving krijgen de lidstaten een juridische basis de teelt tegen te houden. Maar er worden geen beperkingen opgelegd aan de handel in de producten van de geteelde gewassen, zoals dat nu ook niet gebeurt met de invoer van (toegelaten) transgene gewassen.

Tot nu toe is in Europa alleen Mon810-mais toegelaten, die in vijf lidstaten wordt geteeld. Negen lidstaten hebben nationale maatregelen genomen om de teelt van GGO’s te blokkeren. Europees milieucommissaris Vytenis Andriukaitis ziet in het Europees Parlement dat de lidstaten nu een solide juridisch instrument krijgen om teelten goed te keuren of tegen te houden.

Beheer
WP Admin