AlgemeenNieuws

Dronten kijkt naar bouwblok van 3,5 hectare

Dronten – De gemeente Dronten wil onder voorwaarden landbouwbedrijven de mogelijkheid geven het bouwblok te vergroten van 2,5 naar maximaal 3,5 hectare. Dat meldt dagblad De Stentor.

Voorwaarde is wel dat de uitbreiding niet gepaard gaat met een toename van de uitstoot van stikstof. Ook is complete ‘verstening’ van het grotere bouwblok niet toegestaan. Elke aanvraag wordt daarop apart beoordeeld. De gemeenteraad dient zich binnenkort over een voorstel van het college van burgemeester en wethouders uit te spreken.

Met deze regeling wil de Flevolandse gemeente een oplossing bieden voor ongeveer twintig agrarische bedrijven die nu niet mogen uitbreiden in afwachting van de nieuwe landelijk Programmatische Aanpak Stikstof. De getroffen akkerbouw- en fruitteeltbedrijven kunnen alleen uitbreiden als het bestemmingsplan buitengebied wordt aangepast en dat proces is vertraagd omdat er onzekerheid is over de PAS.

Het college wil met deze maatregel bedrijven de ruimte bieden om hun bouwblok tot 2,5 hectare te doen groeien. Dat kan door middel van een verkorte procedure binnen het herziene bestemmingsplan. Ook veehouderijbedrijven kunnen hun bouwblok uitbreiden. Maar dan moet voor elke aanvraag wel het bestaande bestemmingsplan worden aangepast. Dat duurt langer. Een uitbreiding van het bouwblok tot 3,5 hectare is geen algemene regeling, dat kan alleen via een maatwerkplan voor een individueel bedrijf worden opgesteld.

Beheer
WP Admin