AlgemeenNieuws

Dijksma wil laatste klap geven op ontpoldering Hedwige

Den Haag – Als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma ligt, is in de Tweede Kamer het laatste woord over de ontpoldering van de Hedwigepolder wel gezegd. Tijdens een debatje, woensdagochtend, liet ze geen sprankje hoop overeind voor degenen die nog mogelijkheden zien om de ontpoldering tegen te houden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet geen andere mogelijkheden om te voldoen aan de natuurcompensatie voor het uitdiepen van de Westerschelde. Het uitdiepen van de vaarroute naar de Antwerpse haven is vastgelegd in een afspraak tussen Nederland en Vlaanderen, inclusief de op grond van Europese regels verplichte natuurcompensatie.

De PVV diende bij monde van woordvoerder Dion Graus een motie in om de ontpoldering in elk geval op te schorten zolang de juridische procedures – ook naar de Europese rechter – nog lopen. Dijksma wil daar niet aan. Een beroep op de Europese rechter heeft geen opschortende werking en in Nederland heeft de ontpoldering alle juridische stappen doorlopen. Tot in hoogste instantie is de ontpoldering van het landbouwgebied in Zeeuws-Vlaanderen goedgekeurd.

Het CDA wil dat in elk geval lessen worden getrokken en dat er vanaf nu geen enkele hectare vruchtbare landbouwgrond wordt onttrokken ten behoeve van natuur. “Daar zal ik me met alles wat ik in me heb tegen verzetten”, aldus Jaco Geurts. Regeringspartijen PvdA en VVD toonden spijt over hoe het gelopen is, maar zien geen ruimte om de genomen besluiten terug te draaien. “Na jaren van zwalkend beleid en grote onzekerheid is nu eindelijk een besluit genomen”, aldus PvdA’er Henk Leenders.

De VVD’er Rudmer Heerema vroeg in het debat om een nette afwikkeling voor de betrokken pachters. Dijksma zegt daaraan te hechten. Zij zegt dat de ontpoldering in 2019 kan worden gerealiseerd.

Beheer
WP Admin