AlgemeenNieuws

Dijksma onderzoekt effect zwavelhoudende meststoffen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat kijken of het nodig is om verdere eisen te stellen aan het gebruik van zwavelhoudende meststoffen. Ze gaat hiervoor in overleg met de sector en de Commissie Deskundigen meststoffenwet (CDM).

Aanleiding is een onderzoek van CDM naar de gevolgen van bemesting met zwavelhoudende meststoffen. Dit wordt in sommige regio’s gedaan met gips of spuiwater uit luchtwassers. Ook wordt drijfmest wel eens aangezuurd met zwavelzuur, omdat dit leidt tot vermindering van de ammoniakemissie.

Op dit moment leidt de bemesting met zwavelhoudende meststoffen nog niet tot milieuproblemen. Als de meststoffen meer gebruikt gaan worden, kan dit wel tot milieuproblemen leiden, vanwege de verhoogde uitspoeling. Zo kan sulfaat onder zuurstofloze omstandigheden veranderen in het voor waterplanten giftige sulfide.

CDM adviseert om meer voorlichting te geven over bemesting met zwavelhoudende meststoffen en om bodemverbetering toe te passen met andere producten dan gips. Daarnaast adviseert de commissie om normen te stellen voor zwavelgift als het aanzuren van mest met zwavelzuur officieel erkend wordt als emissiearme techniek.

Beheer
WP Admin