AlgemeenNieuws

Dijksma: dierenwelzijnseis buiten EU nauwelijks mogelijk

Den Haag – Nederland heeft geen mogelijkheden paardenvlees uit Zuid- of Noord-Amerika tegen te houden op grond van dierenwelzijnseisen.

Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma. Volgens Dijksma kan de Europese Unie dierenwelzijn wel in besprekingen met landen buiten de EU aan de orde stellen, maar is het niet mogelijk de Europese standaarden op te leggen, omdat de wereldhandelsregels zich daartegen verzetten.

In debat met de Tweede Kamer maakte Dijksma dinsdag duidelijk dat de Europese Unie alleen toezicht houdt op dierenwelzijnsaspecten in slachthuizen. Het is vorig jaar wel gelukt de invoer van paardenvlees uit Mexico op te schorten, maar dat gebeurde op basis van voedselveiligheidsoverwegingen. Internationale handelsovereenkomsten geven wel mogelijkheden om vlees tegen te houden dat gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid.

De opmerkingen van Dijksma waren voor PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers reden per motie opheldering te vragen over de mogelijkheden die landen hebben om wel toezicht te houden op het dierenwelzijn in slachterijen, maar niet in het traject dat daaraan voorafgaat.

De Partij voor de Dieren wil dat de invoer van paardenvlees van buiten de EU sowieso aan banden wordt  gelegd.

VVD en PvdA vragen in een gezamenlijke motie  erop aan te dringen het aantal controles in het buitenland door de Food and Veterinary Office op te voeren.

Beheer
WP Admin