AlgemeenNieuws

CBL zeer teleurgesteld over uitspraken Dijksma

Leidschendam – Het CBL is zeer teleurgesteld over de reactie van staatssecretaris Sharon Dijksma op het onderzoek naar kiloknallende supermarkten van Wakker Dier. Dat zegt directeur Marc Jansen van het CBL.

“De staatssecretaris gaat heel gemakkelijk mee in de redeneringen van Wakker Dier, zonder dat ze de feiten heeft laten checken”, aldus Jansen. Daarmee zet ze een hele keten en een hele branche in de hoek. Jansen wijst erop dat de supermarktbranche nooit collectieve afspraken heeft gemaakt over de prijzen van vlees met de ketenpartijen en/of met het kabinet. “Volgens de mededingingsregels mogen we dat niet. Prijsvorming is en blijft onderdeel van de marktwerking en we kunnen niet verder gaan dan de huidige toezeggingen die gemaakt zijn bij de afspraken over Kip van Morgen en Varken van Morgen.”

Bovendien rammelt het onderzoek van Wakker Dier volgens Jansen. “We hebben het onderzoek opgevraagd bij wakker Dier, maar krijgen het niet. Supermarkten hebben zelf ook nog eens naar hun aanbiedingenbeleid van de afgelopen periode gekeken en zij kunnen de cijfers en gegevens die WD heeft gepubliceerd niet thuisbrengen.

Volgens Jansen is er een rapport op komst van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) met daarin conclusies die een terugslag zullen gaan betekenen voor de mogelijkheden van het bedrijfsleven om zelfregulerende afspraken te maken over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De conclusies van het rapport zouden volgens hem ook gevolgen hebben voor de afspraken die zijn gemaakt in het kader van Kip en Varken van morgen. “En de staatssecretaris weet dat “, aldus Jansen. “In dat licht is het ironisch en onverantwoord dat het Ministerie van Economische Zaken wil dat wij collectief en via afgestemd gedrag afspraken maken over prijsbeleid van supermarkten. De wereld op zijn kop”, aldus Jansen.

De ACM geeft desgevraagd geen commentaar. “Wij doen geen uitspraken over lopende onderzoeken.”

Beheer
WP Admin