AlgemeenNieuws

Weerstand groeit tegen openbare inschrijving pachtgrond

Doetinchem – Er is grote weerstand tegen de openbare inschrijving van pachtgrond door het Rijksvastgoedbedrijf. Donderdag 11 september wordt duidelijk wie allemaal de ruim 350 hectare cultuurgrond, verdeeld over elf kavels, in gebruik krijgt én voor welke pachtprijs.

Het Rijksvastgoedbedrijf, voorheen Domeinen, maakte in april dit jaar bekend diverse percelen cultuurgrond aan te bieden bij openbare inschrijving. Het gaat om gronden gelegen in de Wieringermeer, de Noordoostpolder, Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De huidige gebruikers kregen per brief de mededeling dat hun pachtcontract werd beëindigd.  Ze zijn allerminst blij, want bij een openbare inschrijving krijgt diegene met het hoogste bod de grond in gebruik. Ook standsorganisaties LTO Nederland en de Bond van Landpachters (BLHB) zijn woedend.

Arnold Michielsen, portefeuillehouder pacht bij LTO: “Als LTO zijn wij tegen dit beleid. Het leidt niet tot een duurzaam bodemgebruik en is slecht voor de structuur van de landbouw. Daarnaast leidt het tot versnippering, waar we jaren bezig zijn geweest om via onder andere kavelruil percelen bij elkaar te brengen. Het zet een rem op gebiedsontwikkeling.”

De mening van de BLHB sluit naadloos aan bij die van LTO. De pachtersvereniging zegt dat boeren de gronden pachten wetende dat ze het kwijt kunnen raken als de overheid het wil gebruiken voor bijvoorbeeld waterberging. Volgens de bond zegt het Rijk de pacht nu niet op met deze redenen, maar lijkt het geldelijk gewin de boventoon te voeren.

Wrang is ook dat bij enkele kavels het gaat om grond in omschakeling naar biologisch. Mocht straks een gangbare boer de grond in gebruik krijgen, dan heeft de biologische boer enkele jaren voor niets geïnvesteerd in de omschakeling.

Zie ook: overzichtskaart van de percelen.

Beheer
WP Admin