AlgemeenNieuws

Vion: nieuw keuringssysteem vleessector

Boxtel – De vleessector moet een nieuw controlesysteem krijgen, stelt Vion voor. De keuringen moeten meer gestandaardiseerd zijn en openbaar worden, aldus de vleesverwerker.

Vion voert gesprekken met branchegenoot Van Drie en toezichthouder NVWA hierover, dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag.

Het doel van de openbare keuringen is om het vertrouwen in de sector te herstellen. Door recente schandalen in de sector kwam de branche meermaals in opspraak. De standaardisering moet er volgens marktleider Vion toe leiden dat de rapportages minder subjectief zijn. Bestuursvoorzitter Michiel Herkemij daarover in het FD: ‘Nu gaat een inspecteur praten met een medewerker aan de lopende band en verschijnt als dé waarheid in het rapport. Ik wil dat er in de rapportage ook ruimte komt voor hoor- en wederhoor.’

Vion raakte zelf eind 2013 in opspraak toen bekend werd dat een dochterbedrijf met etiketten had gerommeld. Daardoor werd goedkoop vlees voor meer geld verkocht. Vion, dat de afgelopen twee jaar verlies maakte, kreeg daar een boete voor.

Woensdag en donderdag bespreekt de Tweede Kamer de recente problemen in de vleessector tijdens een hoorzitting over voedselveiligheid. De brancheorganisaties Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn namens de sector bij de hoorzitting aanwezig. Vion is vertegenwoordigd in de persoon van Bert Eurlings, directeur kwaliteitszaken bij vleesverwerker Vion.

Beheer
WP Admin