Home

Nieuws 813 x bekeken 6 reacties

Veel aanmeldingen voor Q-support

Den Bosch - Binnen een half jaar hebben zich bij de stichting Q-support meer chronische Q-koortspatiënten gemeld dan werd verwacht.

Tot dusver meldden zich 148 patiënten uit Brabant, Limburg en Gelderland, schrijft de stichting in het eerste voortgangsverslag dat is aangeboden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Q-support adviseert en begeleidt patiënten. De stichting werd vorig jaar opgericht na een heftige politieke discussie. De stichting constateert dat behoefte bestaat aan de dienstverlening. "Patiënten met chronische Q-koorts hebben lang moeten wachten voor ze met hun verhaal ergens terecht konden. Na de epidemie heeft het nog geruime tijd geduurd voordat een serieus luisterend oor werd verschaft. De komst van Q-support wordt verwelkomd door patiënten'', staat in het verslag dat Q-support woensdag publiceerde.

Interviews met de eerste patiënten bevestigen dat ze nog steeds erg boos zijn over het falende optreden van de nationale overheid bij de bestrijding van de Q-koortsepidemie. Er is bovendien unaniem wrevel over de lange tijd die verstreek tot de oprichting van Q-support. De patiënten stuiten op veel onbegrip bij zorginstanties, verzekeraars en bij uitkeringsinstantie UWV en dat had voorkomen kunnen worden, menen ze.

De totale doelgroep van Q-support is geschat op 1.100 patiënten. Het gaat om patiënten met chronische Q-koorts en mensen met chronische vermoeidheidsklachten of concentratieproblemen na een Q-koortsbesmetting.

De stichting kreeg in totaal €10 miljoen. Een deel wordt gebruikt voor onderzoek naar verbetering van de diagnostiek en behandeling. Onderzoekers kunnen plannen indienen. De eerste bijdrage was voor onderzoek van Radboudumc naar de beste behandeling van vermoeidheid na Q-koorts.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Het thema interesseert geen veehouder. Het kost niks en levert niets op dus links laten liggen dit leed. Keiharde werkelijkheid ontkennen.

 • trijnie

  En dat is wel heel erg Burnetti.
  Ik heb hier absoluur geen begrip en nog minder respect voor.
  In feite zouden de vergoedingen door de veroorzakers betaald moeten worden.

 • schoenmakers1

  trijnie, dan zullen we eerst maar de slachtoffers die te dicht bij de geitenhouderijen zijn gaan wonen eruit filteren

 • Burnetti

  Beste schoenmakers
  Lees AUB. even het verhaal van Robin Timmersmans(16) in de Stentor van vandaag die op 10 jarige leeftijd Q-koorts opliep....

 • Burnetti

  http://www.boerderij.nl/Home/Nieuws/2014/5/Een-derde-bewoners-Herpen-had-Q-koorts-1527068W/

  245x gelezen.....

  Wanneer je dit vergelijkt met de aandacht voor 'de boycot' weet je meteen dat het hier alleen om geld draait....

 • trijnie

  Schoenmakers, mocht je nog op het platteland wonen, dan weet je toch ook dat boeren daar een zeldzaam verschijnsel worden?
  De veestapel neemt in aantallen toe, vooral de geiten, maar die, wat jij import noemt ,zijn er al langer dan die geiten.
  En verdiep je eens in het onderwerp, ik heb het wel gedaan en heb te doen met al die mensen die buiten hun eigen schuld,doodziek zijn geworden en die zoveeel levenskwaliteit in hebben moeten leveren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.