AlgemeenNieuws

Stikstofhoogleraar bepleit totale omschakeling

Amsterdam – Stikstofhoogleraar Jan Willem Erisman vindt dat de landbouw over een heel andere boeg gegooid moet worden. In een interview met dagblad Trouw zegt Erisman dat de landbouw zich veel te veel heeft gefocust op het gebruik van stikstof, met grote gevolgen voor milieu en natuur.

Vooral het verlies aan biodiversiteit baart  de hoogleraar Integrale Stikstofstudies aan de Vrije Universiteit zorg.  “De negatieve effecten van stikstof op het milieu en de biodiversiteit zijn enorm. Dat beseffen we pas sinds kort. De grote uitdaging wordt om voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking te verbouwen met zo min mogelijk stikstofbelasting”, zegt Erisman, die in het dagelijks leven directeur is van het Louis Bolk Instituut.

In Trouw zegt Erisman  dat hij gelooft dat  het nodig is een volledig andere visie op de landbouw te formuleren. Nu zijn boeren  voor een groot deel afhankelijk van de leveranciers van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. “Die leveranciers verdienen aan het kunstmatig verlagen van de risico’s die de ondernemer wil beheersen en de boer wordt volstrekt afhankelijk van hun producten.”

Volgens Erisman zou de boer meer uit moeten gaan van de kracht van de natuur: “Met veel meer aandacht voor een gezond bodemleven wordt de stikstofopname van de plant efficiënter. Door af te zien van chemische middelen bouwen we een weerbaar systeem. Boeren met de natuur is kennisintensiever, maar ik ben ervan overtuigd dat een boer vijf jaar na zijn omschakeling zonder kunstmest op een vergelijkbaar rendement kan komen, zonder bijdrage aan de milieukosten.”

Erisman vindt dat de Rabobank zou kunnen helpen bij het financieren van de omschakeling, bij voorbeeld door goedkope kredieten te verstrekken. “Ik kan me ook voorstellen dat FrieslandCampina voor melk die met de natuur is geproduceerd iets meer betaalt.”

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin