Home

Nieuws 1817 x bekeken 4 reacties

Schulz denkt dat trekker-APK al bestaat

Den Haag- Minister Melanie Schulz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu) kijkt naar de verplichting van een periodieke keuring voor trekkers.

De minister verkeert in de veronderstelling dat de APK voor trekkers nu al geldt, zo liet ze in de Tweede Kamer blijken. In Nederland geldt geen APK-verplichting voor trekkers.

De vraag over een APK voor trekkers kwam in de Tweede Kamer aan de orde bij de  behandeling van een motie van de SP, die wil voorkomen dat auto's worden omgebouwd tot motorvoertuigen met een beperkte snelheid, om op die manier de verplichting van een rijbewijs te kunnen omzeilen.

De auto's met beperkte snelheid vallen onder de regeling voor het trekkerrijbewijs. Alleen trekkers die smaller zijn dan 130 centimeter kunnen bestuurd worden door bestuurders zonder trekkerrijbewijs. Het ontbreken van een APK-verplichting maakt het aantrekkelijk een auto om te bouwen tot een trekker.

De Europese Commissie heeft vorig jaar het plan geopperd om een APK voor trekkers in te voeren. Dat plan is echter gestrand. LTO Nederland verzet zich daartegen.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  De volgende kostenpost. Je kon het aan zien komen. Gaat geen ongeluk minder om gebeuren maar je kunt er een leuk legertje ambtenaren mee aan het werk houden. Mechanisatiebedrijven zullen er blij mee zijn. Maar hopen dat ze het niet al te serieus gaan nemen anders kan tweederde van het arsenaal naar de schroothoop. Lekvrij, emissie eisen?

 • Matthijs Verhagen

  Laat Cumela en LTO er voor pleiten om het ombouwen van auto's tot MMBS aan banden te leggen. Dat is oneigenlijk gebruik van de regelgeving. Alle pubers die zonder rijbewijs in zo'n auto rijden, rijden op papier in een landbouwvoertuig. Je kunt erop wachten tot ze in de ongevalstatistieken terugkomen, met alle negatieve gevolgen voor de landbouw van dien.

 • mvedder

  Dat geldt voor een tractor in de stad net zo goed, veel meer risico terwijl de connectie met landbouw op dat moment ontbreekt

 • Gullef

  In feite is die tractor in de stad oneerlijke concurrentie tegenover de bedrijven die alles met een vrachtauto vervoeren, een economisch delict dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.