Home

Nieuws 3405 x bekeken 2 reacties

Schots ‘No’ kost Britse boeren geld

Glasgow – Boeren in Schotland maar ook in de rest van Groot-Brittannië krijgen zo goed als zeker een flinke financiële klap door de naweeën van het Schotse ‘No’ tegen onafhankelijkheid.

Nog geen twee weken voor op 30 september wordt vastgesteld tegen welke koersverhouding van het Britse pond tegenover de euro de Britse toeslagrechten worden berekend, schiet dat pond omhoog en de euro 
omlaag.

Britse boeren krijgen daardoor, zoals het er nu uitziet, duizenden euro’s aan toeslagrechten minder dan over 2013. Dat geldt ook voor grootgrondbezitters, onder wie koningin Elizabeth II, die altijd hoog op de lijst van ontvangers prijkt. De vorstin blijft echter wel koningin over het hele Verenigd Koninkrijk.

Omdat de status quo door de uitslag van de volksstemming onveranderd blijft, verandert op korte termijn weinig voor de boeren. De Schotse regering kent al jaren een eigen minister voor plattelandszaken, waaronder landbouw, stelt zelf veel regels op en ondersteunt sectoren financieel en anderszins, terwijl Edinburgh ook de toeslagrechten uitbetaalt en bijvoorbeeld recent de overheveling heeft vastgesteld. Maar de National Farmers Union of Scotland, die zich tijdens de campagne nadrukkelijk neutraal heeft opgesteld, vindt dat die bevoegdheid ook op landbouwgebied snel verder uitgebreid moet worden.

Voorzitter Nigel Miller: “De uitslag moet een platform bieden om de landbouw en de voedsel- en drankenindustrie verder te stuwen. Van alle kanten is beloofd dat we meer bevoegdheden zouden krijgen. De scope en het tijdsschema daarvoor moeten nu snel duidelijk worden, zodat we het momentum vasthouden. Al voor de stemming zelf voelde je dat er verandering aan zat te komen, laten we dat nu waarmaken.” Omdat die roep ook uit de andere zelfstandige regio’s Wales en Noord-Ierland klinkt, kan dat best eens betekenen dat het Verenigd Koninkrijk in ieder geval op landbouwgebied toch in vieren wordt geknipt.

Ruud Peys

Laatste reacties

  • koestal

    Feodaal systeem in Engeland en Schotland,de rijken en adel krijgen de meeste premie

  • Venstra

    De Engelse regering (LONDON) heeft een vuil spelletje gespeelt, Schotland zou na onafhankelijkheid geen Pond meer krijgen en uit de EU om opnieuw lidmaatschap EU moeten aanvragen om daar weer tegengewerkt te worden door UK en Spanje. En geen Schot en zeker de boeren zitten niet op allerlei onzekerheden te wachten. Dus heeft maar 44% Ja gestemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.